DAVID UNRAJH – ŠAMPION KOJI JE IZAZVAO HITLERA

Data/Images/pozivnica_gost_sk_2019_m.jpg

Ambasada Slovačke Republike u Republici Srbiji i Arhiv Jugoslavije imaju čast da Vas pozovu na otvaranje izložbe DAVID UNRAJH – ŠAMPION KOJI JE IZAZVAO HITLERA, a povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve holokausta, genocida i druge žrtve fašizma u Drugom svetskom ratu.

Ponedeljak: 15. april 2019. u 12.00 časova
Arhiv Jugoslavije, Vase Pelagića 33, Beograd.

Ovu neobičnu i jedinstvenu izložbu otvoriće Nj.E. gospođa Dagmar Repčekova, ambasadorka Slovačke Republike u Republici Srbiji.

Izložba predstavlja jedinstvenu životnu priču Bratislavčanina, jevrejskog rvača i svetskog šampiona u teškoj kategoriji, Davida Unrajha (1907 - 1957), koji je između dva svetska rata odigrao značajnu ulogu u ublažavanju uticaja predstojećeg fašizma na jevrejsku zajednicu u Bratislavi. Kao sportista i pravi šampion, uspeo je da se suprotstavi Hitlerovom totalitarnom režimu, čak i posle odlaska u SAD. Postavka izložbe je koncipirana kao rvački ring sa informativnim panoima pričvršćenim za užad.

Dopunu celokupne postavke čine još dve izložbe – jedna je posvećena slovačkim žrtvama Drugog svetskog rata, a druga slovačkom nacionalnom ustanku 1944. godine.

Izložbena postavka će za posetioce biti otvorena svakog radnog dana, do 10. maja 2019. godine.

Novosti
  1. ICA
  2. Ministarstvo kulture Republike Srbije
© Arhiv Jugoslavije 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS