Посета председника Републике Србије и Арапске Републике Египат изложби "Српско/југословенско–египатски дипломатски односи"

Дана 20. јула 2022. године председници Републике Србије Александар Вучић и Арапске Републике Египат Абдел Фатех ел Сиси у Палати "Србија" у склопу званичне посете египатског председника Републици Србији обишли су изложбу Државног архива Србије и Архива Југославије "Српско/југословенско–египатски дипломатски односи".

На изложби су представљена документа и фотографије која сведоче о дипломатским односима у периоду од 1906. до 1984. године, односно од покретања иницијативе за оснивање дипломатског представништва Краљевине Србије у Египту до посете председника Арапске Републике Египат Хоснија Мубарака Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији.

Изложбу су представили директори Државног архива Србије и Архива Југославије др Мирослав Перишић и др Милан Терзић који су високим званичницима указали на најважније документе и фотографије представљене на изложби. Посебну пажњу двојице државника привукли су указ краља Петра I Карађорђевића о постављењу Бошка Чолак-Антића за дипломатског агента и генералног конзула Краљевине Србије у Каиру од 1/14. фебруара 1908. године и укази краља Александра I Карађорђевића о отварању генералног конзулата Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца у Каиру од 4. октобра 1922, и о постављењу Јована Дучића за генералног конзула Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца у Каиру од 30. августа 1925. године. Такође посебну пажњу је привукао и записник о разговорима Јосипа Броза Тита, председника Федеративне Народне Републике Југославије, Гамала Абдела Насера, председника Уједињене Арапске Републике и Џавахарлала Нехура, премијера Републике Индије одржаних у Каиру 19. новембра 1961. Директор Архива Југославије др Милан Терзић, је посебно указао на боравак песника и дипломате Јована Дучића у Каиру у својству генералног конзула Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца током 20-тих година XX века и на фотографију која сведочи о боравку у Египту Слободана Јовановића и Богдана Поповића крајем 30-тих година. Даље је истакао значај који је Каиро имао за југословенску владу у емиграцији током Другог светског рата и односу између Јосипа Броза Тита и египатског председника Гамала Абдела Насера. Директор Терзић је високим званичницима две државе указао и на чињеницу да Архив Југославије чува око 40 км архивске грађе настале радом југословенских институција и организација, посебно указујући на значај оне архивске грађе која сведочи о међународним односима и спољној политици Југославије у току Хладног рата. Архив Југославије планира да у току 2023. године, поводом 115 година дипломатских односа између Србије и Египта објави зборник докумената о српско/југословенско–египатским односима за период од 1908. до 1990. године.

Поред двојице председника изложбу су посетили и министри спољних послова Републике Србије Никола Селаковић и Арапске Републике Египат Самех Хасан Шукри.


Data/Images/aj_miz64_1m.jpg

Data/Images/aj_miz64_2m.jpg

Data/Images/aj_miz64_3m.jpg

Data/Images/aj_miz64_4m.jpg

Data/Images/aj_miz64_5m.jpg

Data/Images/aj_miz64_6m.jpg

Новости
  1. ICA
  2. Министарство културе Републике Србије
© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS