Архив Југославије и Истраживачка станица Петница – наставак плодне сарадње
Архив Југославије, осим што обавља своје основне дужности везане за прикупљање, заштиту и давање на коришћење архивске грађе, настоји да дâ свој допринос и на пољу образовања и васпитања младих нараштаја. Тако, Архив већ више од деценије сарађује са Истраживачком станицом Петница, односно њеним Семинаром за историју. Стручна лица Архива Југославије су до сада одржала у Петници више предавања и радионица везаних за различите архивистичке и историографске теме, на обострано задовољство.
Овог пута је, између 22. и 26. марта 2018. у Истраживачкој станици боравио архивски саветник Иван Хофман, који је са колегама из Семинара за историју припремио радионицу са архивском грађом фонда Савезна комисија за културне везе са иностранством (АЈ-559). Полазници Семинара, одабрани ученици различитих средњих школа из Србије и региона,  имали су задатак да на основу докумената проуче културно-просветну сарадњу Југославије са иностранством у периоду 1951–1971 и да на крају изнесу сопствене закључке. У томе им је помогао архивски саветник Иван Хофман, који је одржао серију уводних предавања о културним политикама Југославије 1918–1991, био на услузи полазницима приликом рада са грађом  и, на крају, пратио и оценио сва полазничка излагања.
Резултати радионице су у потпуности испунили очекивања организатора и, уверени смо, дали су подстицај за наставак сарадње између Архива Југославије и Истраживачке станице Петница.
Верујемо да искуства стечена у сарадњи између Архива Југославије и Истраживачке станице Петница представљају добру полазну основу за успостављање сарадње са сродним образовно-васпитним институцијама у Србији, али и шире.

Data/Images/petnica_26_03_2018_1m.jpg

Data/Images/petnica_26_03_2018_2m.jpg

Новости
  1. ICA
  2. Министарство културе Републике Србије
© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS