ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА АРХИВА ЈУГОСЛАВИЈЕ - 19. ЈАНУАР 2018. ГОДИНЕ

"Дан Архива Југославије" ове године ће бити обележен 19. јануара 2018. године промоцијом још једне књиге из едиције "Документа о спољној политици Југославије". Реч је о зборнику докумената Југославија – Сједињене Америчке Државе. Сусрети и разговори највиших званичника Југославије и САД, 1955–1980.

Документа објављена у овој књизи су из фондова Архива Југославије (Кабинет председника Републике и Председништво СФРЈ), као и Дипломатскг архива Министарства спољних послова Републике Србије (четири документа). Први пут се документа објављују у њиховом интегралном тексту, на латиничном писму, како су и написани у оригиналу.

При сусретима највиших званичника две државе, у периоду 1955-1980, доминирала су питања из међународних односа. Осим са шефовима држава, председник Југославије Ј.Б. Тито често је разговарао и са председницима влада, али и са министрима иностраних послова, те амбасадорима САД акредитованим у Југославији.

У књизи су представљена 42 документа, почев од „Забелешке о разговорима председника ФНРЈ Јосипа Броза Тита са америчким министром иностраних послова Џоном Фостером Далсом", од 6. новембра 1955. године (што је био први разговор председника Југославије са тако високим званичником Сједињених Америчких Држава), до "Стенографских белешки са разговора председника Председништва СФРЈ Цвијетина Мијатовића и председника Сједињених Америчких Држава Џими Картера, одржаних 24. јуна 1980." у Београду. Та посета била је последња посета једног председника САД Југославији.

Структуру књиге чине увод Миладина Милошевића, уводна студија о југословенско-америчким односима др Драгана Богетића, документа од бр. 1- 42, регистар личних имена и списак скраћеница.
О зборнику ће, осим директора Архива Југославије др Милана Терзића, говорити и проф. др Љубодраг Димић, као и др Драган Богетић, један од приређивача.

Новости
  1. ICA
  2. Министарство културе Републике Србије
© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS