Излет колектива Архива Југославије

Mузеј у Сремској МитровициФотографија зграде Архива Срем
Колектив Архива Југославије посетио је, 25. јуна 2010. године, Архив Срема у Сремској Митровици, Музеј Срема, Сирмијум и етно село Станишићи у Републици Српској.
У Архиву Срема добродошлицу нам је пожелео Дејан Мостарлић, директор Архива са сарадницима. Размењена су искуства везана за чување, обраду и сређивање архивистичке грађе. Зграда Архива је грађена крајем 18. века и заштићена као културно добро, а после више преуређивања потпуно је прилагођена потребама Архива.
На тлу Србије постоји доста трагова римске цивилизације, а један од њих је Сирмијум. Овај антички град, који се налази на месту данашње Сремске Митровице, био је једна од четири престонице Римског царства. Музеј Срема открива фасцинантан свет предмета пронађених на ископинама Сирмијума, од којих су посебно значајни надгробни споменици.


Фотографија -Сирмијум

Фотографија -Сирмијум

Фотографија -Сирмијум

Дах прошлости пратио нас је и у етно селу Станишићи. Старе, аутентичне колибе дају овом месту архаичан изглед. У центру Станишића је језеро, а у њему је свој одраз нашао и луксузни хотел који доминира селом. Прошлост, остаци древне цивилизације, лепота природе на самом почетку лета, сусрети и дружење учинили су овај излет вредним нашег сећања.

Фотографија -етно селo Станишићи

Фотографија -етно селo Станишићи

Фотографија -етно селo Станишићи

Новости
  1. ICA
  2. Министарство културе Републике Србије
© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS