Kongresi, seminari i savetovanja u 2021. godini

Tokom 2021. godine radnici Arhiva prisustvovali su sledećim skupovima: 


Datum: 6-8. oktobar 2021. godine
Mesto:  Novi Sad (Srbija)
Naziv skupa: Međunarodno arhivističko savetovanje "Arhivi - prošlost koja traje"
Tema skupa: "Izvori za povesnicu", "Nova arhivska stvarnost" i "Arhivske zgrade i arhivska građa - sadašnjost i budućnost"

Oktobar je mesec kada se održava već tradicionalno stručno savetovanje Arhivističkog društva Srbije. Ove godine skup je održan u Novom Sadu od 6. do 8. oktobra, pod sloganom "arhivi - prošlost koja traje". Organizatori su bili Arhivističko društvo Srbije i Arhiv Vojvodine.
Boje Arhiva Jugoslavije branili su:

- dr Svetlana Stefanović ("Međunarodna godina žena - OUN 1975. u fondovima Arhiva Jugoslavije");
- mr Dragoš Petrović ("Kulturna saradnja Jugoslavije i Čehoslovačke između dva svetska rata") i
- Ivan Hofman ("Savezna komisija za kulturne veze sa inostranstvom - izvor za proučavanje spoljne politike Jugoslavije 1949-1971").

Skup je protekao u dobrom raspoloženju. Učesnici su mogli da čuju više zanimljivih izlaganja iz različitih oblasti arhivistike i istoriografije i da, u manje formalnoj atmosferi slobodnog vremena, razmenjuju svoja stručna i životna iskustva.
Zahvaljujemo se ljubaznim domaćinima iz Arhiva Vojvodine na gostoprimstvu.

Data/Images/kon_ns_2021_1m.jpg

Data/Images/kon_ns_2021_2m.jpg

Data/Images/kon_ns_2021_3m.jpg


Datum: 14. oktobar 2021. godine
Mesto:  Džakarta (Indonezija) - onlajn
Naziv skupa: Okrugli sto o nominaciji dokumenata o Prvom samitu Pokreta nesvrstanih, za međunarodni registar Memorija sveta

Drugi Okrugli sto o nominaciji dokumenata o Prvom samitu Pokreta nesvrstanih, održanom u Beogradu 1961. godine, a za međunarodni registar Memorija sveta, održan je onlajn 14. oktobra 2021. godine, u organizaciji Nacionalnog arhiva Indonezije. Podnosilac niminacije je Nacionalni arhiv Indonezije, uz podršku Arhiva Jugoslavije (Republika Srbija), Nacionalnog arhiva Alžira i Nacionalnog arhiva Indije. U radu Okruglog stola su učestvovali direktori arhiva pomenutih zemalja, kao i ambasadori ovih zemalja u Džakarti.

Bilo je planirano da svojom saglasnošću i priloženim dokumentima nominaciju podrže i zemlje kao što su Egipat, Gana i Etiopija. Međutim, Etiopija se uopšte nije odazvala. Što se tiče Gane, odazvala se ambasadorka te zemlje za Maleziju i Indoneziju, ali bez konkretnog predloga, a u ime Egipta javio se ambasador te zemlje u Indoneziji, tražeći još dodatnog vremena da se u Egiptu iskristališe situacija i da se odluči da li će prilogom svojih dokumenata u nominaciji učestvovati Nacionaln biblioteka ili Nacionalni arhiv.
Budući da je za nominaciju 2022/2023 krajnji datum 30. novembar ove godine, pitanje je da li će ove zemlje učestvovati.

Za nedelju dana Nacionalni arhiv Indonezije će organizovati novi Okrugli sto da bi se predstavnici arhiva četiri zemlje (Alžir, Indija, Indonezija, Srbija) dogovorili o tehničkim detaljima potrebnim za nominaciju.

Data/Images/os_onlajn_14102021_1m.jpg

© Arhiv Jugoslavije 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS