Kongresi, seminari i savetovanja u 2011. godini
Pročitaj mi

Tokom 2011. godine radnici Arhiva prisustvovali su sledećim skupovima:


Datum:
 25 - 29. oktobar 2011. godine
Mesto: Toledo (Španija)
Naziv skupa: 43. Međunarodna konferencija Okruglog stola arhiva
Centralna tema skupa: "Očuvanjenje arhivske građe u digitalnom svetu: čuvanje arhiva u 21. veku"

Četrdeset treća Međunarodna konferencija Okruglog stola arhiva okupila je delegate iz gotovo 90 zemalja, predstavnike arhivskih uprava i nacionalnih arhiva, predsednike i neke od članova MAS-ovih sekcija, počasne članove i posmatrače, ukupno oko 340 učesnika. Predstavnici Arhiva Jugoslavije bili su v.d. direktora Miladin Milošević i arhivski savetnik Ranka Rađenović.
Tokom Konferencije održani su i Forum nacionalnih arhivista i Godišnji generalni sastanak MAS-a.Generalnom godišnjem sastanku MAS-a  prisustvovali su članovi A i B kategorije, a Forum nacionalnih arhivista je po pozivu okupio direktore arhivskih uprava, državnih i nacionalnih arhiva koji su učestvovali u radu zatvorene sesije.

Datum: 7 - 8. novembar 2011. godine
Mesto: Trst (Italija)
Naziv skupa: 21. međunarodni arhivski dan
Teme skupa: "Evropski projekti u arhivima (iskustva, planovi, budućnost)" i "Arhiv u današnjem društvu (uloga, razvoj, budućnost)"

U organizaciji Međunarodnog instituta za arhivsku nauku Trst-Maribor (International Institute for archival science Trieste-Maribor) u Trstu je 7. i 8. novembra 2011. godine održana međunarodna konferencija pod nazivom 21. međunarodni arhivski dan. Tokom dva dana predstavljeno je 33 rada arhivista iz 23 zemlje. Svi radovi su objavljeni u publikaciji Atlanti, Vol. 21 (2011) koja je dostupna i u biblioteci Arhiva Jugoslavije.
Predstavnica Arhiva, Olivera Porubović-Vidović, govorila je o iskustvima stečenim tokom digitalizacije mikrofilmske kopije arhivske zbirke AJ-37 (Milan Stojadinović), tj. o prvoj fazi projekta "Zaštita originalne mikrofilmovane arhivske građe", koji je pokrenut uz pomoć UNESKO-a.

Data/Images/kon_trst_2011_2m.jpg

© Arhiv Jugoslavije 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS