Pregled međunarodnih aktivnosti 2006. godine
Pročitaj mi

Na bilateralnom planu

Beograd
17–20. april
Delegacija Glavne arhivske uprave pri Savetu ministara Republike Bugarske boravila je u uzvratnoj poseti Arhivu SCG. Dogovorena je razmena tekstova o arhivima za časopise, izrada zajedničkog zbornika dokumenata o odnosima Jugoslavije i Bugarske i priprema zajedničke izložbe dokumenata "Tito–Dimitrov".
Moskva
23. jun
U Moskvi je otvorena izložba dokumenata "Tito–Staljin", nastala kao rezultat saradnje Državnog arhiva Ruske Federacije i Arhiva SCG.
Beograd
24–25. oktobar
Pored otvaranja izložbe "Tito–Staljin" održan je i okrugli sto na kome su osim srpskih istoričara učestvovali i ruski istoričari iz Arhiva Kominterne i Instituta za slavistiku.
Moskva
6–13. avgust
Delegacija Arhiva SCG boravila je u uzvratnoj poseti Glavnoj arhivskoj upravi grada Moskve u skladu sa Sporazumom o saradnji, potpisanim 2005. godine.
Beograd
9. novembar
U Tanjugovom Međunarodnom pres centru održana je konferencija za štampu povodom boravka predstavnika Kolumbija univerziteta iz Njujorka, Tanje Čebotarev, koja je Arhivu predala mikrofilmovane kopije dokumenata iz zaostavštine kneza Pavla Karađorđevića. Ovom činu značajno je doprinelo angažovanje kneginje Jelisavete Karađorđević.

 

Na multilateralnom planu

Budimpešta
1–4. mart
Direktor Arhiva SCG, Mijomir Vujačić, prisustvovao je Međunarodnoj konferenciji organizovanoj povodom 250 godina od osnivanja Mađarskog državnog arhiva.
Sarajevo
2–4. novembar
Prvom kongresu bosanskohercegovačkih arhivista sa temama "Stanje i perspektive razvoja arhivske službe u Bosni i Hercegovini" i "Strategija u pristupu arhivima, slobodi informisanja i zaštiti podataka" prisustvovalo je troje arhivista iz Arhiva SCG.

 

Međunarodna saradnja od 1998.

© Arhiv Jugoslavije 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS