Ustavna povelja Državne zajednice Srbija i Crna Gora, 4. februar 2003.
Pročitaj mi

Na osnovu Polaznih osnova za preuređenje odnosa Srbije i Crne Gore koje su potpisane 14. marta 2002. u Beogradu, Savezna skupština je 4. februara 2003. proglasila Ustavnu povelju Državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Državna zajednica "zasnovana je na ravnopravnosti dve države članice, države Srbije i države Crne Gore". U Povelji je navedeno da državna zajednica ima zastavu, himnu i grb koji se uređuju zakonom. Administrativni centar Srbije i Crne Gore bio je u Beogradu. Organi državne zajednice bili su Skupština Srbije i Crne Gore, predsednik Srbije i Crne Gore, Savet ministara i Sud Srbije i Crne Gore. Skupština je bila jednodomna. Predsednik i potpredsednik Skupštine nisu mogli biti iz iste države članice. Predsednik Skupštine i predsednik Srbije i Crne Gore nisu mogli biti iz iste države članice. Predsednik Srbije i Crne Gore predstavljao je Državnu zajednicu u zemlji i inostranstvu i predsedavao Savetom ministara koji se sastojao od pet ministarstava. Određeno je da posle perioda od dve godine ministri spoljnih poslova i odbrane zamene funkcije sa svojim zamenicima koji su bili iz druge države članice.

U Ustavnoj povelji je istaknuto da "po isteku perioda od tri godine države članice imaju pravo da pokrenu postupak za promenu državnog statusa, odnosno za istupanje iz Državne zajednice Srbija i Crna Gora". Crna Gora je to pravo iskoristila, organizovala referendum 21. maja 2006. i postala nezavisna država.

 

Spisak konstitutivnih akata

© Arhiv Jugoslavije 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS