2015. - "Nikolaj Krasnov - ruski neimar Srbije"
Pročitaj mi
Naslovna strana kataloga

Mesto i datum otvaranja izložbe: Arhiv Jugoslavije, Beograd, 21. januar 2015.
Izložbu otvorila: Aleksandra Fulgosi, pomoćnik ministra kulture i informisanja Republike Srbije za zaštitu kulturnog nasleđa
Organizacija: Arhiv Jugoslavije, Dom ruske dijaspore "Aleksandar Solženjicin" i Istorijski arhiv Beograda 
Autori izložbe: Milan Medaković, Ranka Rađenović i Đurđija Borovnjak
Informativno sredstvo: katalog, plakat, flajer
Prateći sadržaji: multimedijalna prezentacija 

Pozivnica za otvaranje izložbe Arhiv Jugoslavije je 21. januara 2015. obeležio 65-tu godišnjicu postojanja otvaranjem izložbe dokumenata Nikolaj Krasnov – ruski neimar Srbije, zajedničkog projekta Arhiva Jugoslavije i Doma ruske dijaspore "Aleksandar Solženjicin" iz Moskve, uz učešće Istorijskog arhiva Beograda.
Izložbu je otvorila pomoćnik ministra kulture i informisanja Republike Srbije za zaštitu kulturnog nasleđa gospođa Aleksandra Fulgosi. Na otvaranju su govorili: Nj.E. Aleksandar Čepurin, ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji, gospodin Viktor Moskvin, direktor Doma ruske dijaspore "Aleksandar Solženjicin" iz Moskve i v.d. direktora Arhiva Jugoslavije gospodin Miladin Milošević.

Događaju su prisustvovali brojni gosti, predstavnici diplomatskog kora u Republici Srbiji iz Alžira, Belorusije, Bugarske, Iraka, Irana, Indonezije, Kube, Maroka, Nemačke i ličnosti iz naučnog i kulturnog života.
Obeležavanje rođenja ruskog arhitekte Nikolaja Krasnova (5. XII 1864, Honjatni, Moskva, Rusija – 8. XII 1939, Beograd, Kraljevina Jugoslavija) izložbom dokumenata Nikolaj Krasnov – ruski neimar Srbije kroz arhivsku građu i originalna dokumenta predstavljeno je Krasnovljevo plodno graditeljsko stvaralaštvo u Kraljevini SHS/Jugoslaviji. Izložba je nastala kao plod višegodišnje uspešne saradnje Arhiva Jugoslavije i Doma ruske dijaspore "Aleksandar Solženjicin" iz Moskve. U realizaciji projekta učestvovao je i Istorijski arhiv Beograda, a dokumentima iz svojih fondova i zbirki participirale su i druge nacionalne institucije kulture koje u svojim depoima čuvaju dokumenta koja se odnose na projektantsku delatnost Nikole Krasnova – Arhiv Srpske akademije nauka i umetnosti, Muzej Srpske Pravoslavne Crkve, Muzej nauke i tehnike, Narodna biblioteka Srbije, Zadužbina kralja Petra I. Korišćena je i bogata fototečka građa privatnih zbirki – kolekcija Miloša Jurišića i porodična zaostavština arhitekte Jezdimira Denića, saradnika arhitekte Nikolaja Krasnova.
Na ovoj izložbi predstavljeno je preko 250 eksponata, planova, skica, crteža, idejnih projekata, većinom originala. Prvi put su se u javnosti pojavila originalna dela iz rada Nikolaja Krasnova, koja se čuvaju u fondovima Arhiva Jugoslavije i Istorijskog arhiva Beograda.

Autori izložbe Milan Medaković i Ranka Rađenović iz Arhiva Jugoslavije, Đurđija Borovnjak iz Istorijskog arhiva Beograda, u saradnji sa Julijom Gudovič i Tatjanom Irinarhovom iz Doma ruske dijaspore, pripremili su dvojezični, srpsko-ruski katalog, koji je štampao Dom ruske dijaspore "Aleksandar Solženjicin". Sa svoje strane, Arhiv Jugoslavije je uradio trojezičnu, srpsko-rusko-englesku, multimedijalnu DVD prezentaciju proširene verzije štampanog kataloga izložbe, koji su pripremili autori.

FOTOGRAFIJE SA OTVARANjA IZLOŽBE U BEOGRADU

Data/Images/kras_01m.jpg

Data/Images/kras_02m.jpg

Data/Images/kras_03m.jpg

 

Data/Images/kras_04m.jpg

Data/Images/kras_05m.jpg

Data/Images/kras_06m.jpg

 

Data/Images/kras_07m.jpg

Data/Images/kras_08m.jpg

Data/Images/kras_09m.jpg

 

Data/Images/kras_10m.jpg

Data/Images/kras_11m.jpg

Data/Images/kras_12m.jpg

Gostovanja izložbe

ZAJEČAR 14. septembar 2015.
U galeriji Narodnog muzeja "Zaječar" 14. septembra 2015. otvorena je izložba Nikolaj Krasnov –  ruski neimar Srbije. Izložbu je pripremio Arhiv Jugoslavije u saradnji sa Domom ruske dijaspore "Aleksandar Solženjicin" (Moskva) i Istorijskim arhivom Beograda.
Izložba koja je prethodno premijerno prikazana u Beogradu, a potom u Ruskoj Federaciji, od Zaječara započinje svoje gostovanje po gradovima Srbije.
Zaječarska publika imaće priliku da se u narednih mesec dana upozna sa raskošnim Krasnovljevim graditeljskim talentom i raznolikošću njegovog opusa koji se ogleda u svim segmentima neimarstva.
Na otvaranju izložbe govorili su: Marko Nikolić, zamenik gradonačelnika Zaječara, Miladin Milošević, v.d. direktora Arhiva Jugoslavije, Milan Medaković, jedan od autora izložbe i načelnik u Arhivu Jugoslavije, predstavnici Ambasade Ruske Federacije u Beogradu na čelu sa Irinom Gnedkovom, savetnikom Ambasade i u svojstvu domaćina Bora Dimitrijević, direktor Narodnog muzeja "Zaječar".

Data/Images/nkr_za_2015_1m.jpg

Data/Images/nkr_za_2015_2m.jpg

Data/Images/nkr_za_2015_3m.jpg

Data/Images/nkr_za_2015_4m.jpg

Data/Images/nkr_za_2015_5m.jpg

© Arhiv Jugoslavije 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS