2007. - "Knez Pavle Karađorđević - kraljevski namesnik 1934-1941."
Pročitaj mi

Naslovna strana kataloga

Mesto i datum otvaranja izložbe: Arhiv Srbije i Crne Gore, Beograd, 26. septembar 2007.
Izložbu otvorio: Vojislav Brajović, ministar kulture Republike Srbije
Organizacija: Arhiv Srbije i Crne Gore
Autor izložbe: Dr Gojko Malović i Dušan Jončić
Informativno sredstvo: katalog Preuzmite katalog u pdf formatu (1.60 MB), plakat
Prateći sadržaji: prikazan kolaž dokumentarnih filmova iz Muzeja Kinoteke o knezu Pavlu

 

Gostovanja izložbe:

  • 2008. - Banja Luka, Čačak, Zaječar, Mrkonjić Grad, Istočno Sarajevo, Zrenjanin 
  • 2010. - Požarevac, Užice, Kikinda, Petrovac na Mlavi 
  • 2011. - Vranje 
  • 2012. - Kragujevac
  • 2014. - Gacko
 
Pozivnica sa otvaranja izložbeU prepunoj izložbenoj sali Arhiva Srbije i Crne Gore, 26. septembra 2007. godine otvorena je izložba arhivskih dokumenata Knez Pavle Karađorđević kraljevski namesnik 1934-1941, autora dr Gojka Malovića i Dušana Jončića istoričara - arhivista iz Arhiva SCG. Nakon uvodnog izlaganja direktora Arhiva Miladina Miloševića, gospodin Vojislav Brajović, ministar kulture u Vladi Republike Srbije otvorio je izložbu. Pored visokih državnih zvanica, predstavnika diplomatskog kora, naučnih, kulturnih i javnih radnika, predstavnika većine arhiva iz Republike Srbije, prisutna je bila i kneginja Jelisaveta Karađorđević, kćerka kneza Pavla, koja je za izložbu ustupila portret kneza Pavla, rad slikara Savelja Sorina iz 1937. godine.

Izložena dokumenta su iz fondova i zbirki Arhiva SCG i pisane zaostavštine kneza Pavla koja je u mikrofilmskom obliku dobijena sa Kolumbija Univerziteta iz Njujorka.

Izložba je naišla na vidan odjek u medijima i javnosti.

FOTOGRAFIJE SA OTVARANjA IZLOŽBE U BEOGRADU

Data/Images/kpbg1_s.jpg

 

Data/Images/kpbg2_s.jpg

 

Data/Images/kpbg3_s.jpg

 

Data/Images/kpbg4_s.jpg

 

Data/Images/kpbg5_s.jpg

 

Data/Images/kpbg6_s.jpg

 

Data/Images/kpbg7_s.jpg

Data/Images/kpbg8_s.jpg

Data/Images/kpbg9_s.jpg


Gostovanja izložbe


GACKO, 8.maj 2014.
Izložba arhivskih domkumenata Arhiva Jugoslavije "Knez Pavle Karađorđević kraljevski namesnik 1934-1941" gostuje u Republici Srpskoj u Gacku gde je otvorena 8. maja. Na otvaranju izložbe u Domu kulture, uz prisustvo velikog broja posetilaca, govorili su kneginja Jelisaveta Karađorđević i Miladin Milošević v.d. direktora Arhiva Jugoslavije.

Data/Images/kp_gacko_1m.jpg

Data/Images/kp_gacko_2m.jpg

Data/Images/kp_gacko_3m.jpg


KRAGUJEVAC, 19. maj 2012.
Spomen park muzeja "21.oktobar" u Kragujevcu postavio je izložbu dokumenata Knez Pavle Karađorđević kraljevski namesnik 1934-1941. Povod za otvaranje izložbe bilo je obeležavanje Noći muzeja, 19. maja 2012. Izložba tematski ilustruje istoriju Jugoslavije kroz delatnost kneza Pavla Karađorđevića kao kraljevskog namesnika. Preko uvodne legende i 23 poglavlja izloženi dokumenti prikazuju život kneza Pavla i napore da Jugoslaviju sačuva od ratnih razaranja u burnim i opasnim godinama po mir u Evropi. Izložbu je otvorio v.d. direktora Arhiva Jugoslavije Miladin Milošević. U ime domaćina, prisutne je pozdravio gospodin Zlatko Milojević, direktor Spomen park muzeja "21.oktobar". Otvaranju izložbe prisustvovale su ugledne zvanice grada Kragujevca. Uporedo sa otvaranjem izložbe prikazani su kratki filmovi Jugoslovenske kinoteke o knezu Pavlu.
VRANjE, 31. mart 2011.
Istorijski arhiv "31. Januar" Vranje, postavio je izložbu Arhiva Jugoslavije "Knez Pavle Karađorđević – kraljevski namesnik 1934-1941" u svojoj galeriji. Izložbu je otvorio Miladin Milošević, direktor Arhiva Jugoslavije i Suzana Petrović, direktor Istorijskog arhiva Vranja 31. marta 2011. godine.
PETROVAC NA MLAVI, 28. decembar 2010.

U organizaciji Zavičajnog muzeja Petrovac na Mlavi i Arhiva Jugoslavije, u galeriji Muzeja otvorena je izložba arhivskih dokumenata Knez Pavle Karađorđević – kraljevski namesnik 1934-1941. O saradnji dve ustanove govorila je gospođa Anđelka Stanisavljević , direktor Zavičajnog muzeja petrovac na Mlavi,  a  izložbu je otvorio Miladin Milošević, v.d. direktora Arhiva Jugoslavije. Otvaranju je prisustvovala kneginja Jelisaveta Karađorđević koja je  govorila o Pavlu Karađorđeviću, svom ocu i  njegovoj istorijskoj ulozi u godinama posle ubistva kralja Aleksandra 1934. godine, pa sve do pada Kraljevine Jugoslavije aprila  1941. godine.
Prisustvo kneginje Jelisavete Karađorđević izazvalo je veliko interesovanje građana Petrovca na Mlavi.

Data/Images/kp_pnm_1m.jpg

Data/Images/kp_pnm_2m.jpg

Data/Images/kp_pnm_3m.jpg

KIKINDA, 9. decembar 2010.

U organizaciji Arhiva Jugoslavije i Istorijskog arhiva Kikinde 9. decembra 2010. otvorena je izložba Knez Pavle Karađorđević – kraljevski namesnik 1934-1941. Izložbu je otvorila Jelisaveta Karađorđević i Miladin Milošević, v.d. direktora Arhiva Jugoslavije.

Data/Images/kp_ki_1m.jpg

Data/Images/kp_ki_2m.jpg

Data/Images/kp_ki_3m.jpg

Data/Images/kp_ki_4m.jpg

Data/Images/kp_ki_5m.jpg

Data/Images/kp_ki_6m.jpg


UŽICE, 18. novembar 2010.
Izložba Arhiva Jugoslavije Knez Pavle Karađorđević – kraljevski namesnik 1934–1941, otvorena je u novom zdanju Istorijskog arhiva Užica, 18. novembra 2010. O izložbi su govorili Miladin Milošević, v. d. direktora Arhiva Jugoslavije i Miroslav Dučić, direktor Istorijskog arhiva Užica. Izložbu je otvorila kneginja Jelisaveta Karađorđević, kćerka kneza Pavla Karađorđevića.
POŽAREVAC, 5. maj 2010.

U organizaciji Istorijskog arhiva Požarevca i Arhiva Jugoslavije 5. maja 2010. godine, u svečanoj sali Skupštine opštine Požarevac, a  povodom Dana arhiva - otvorena je izložba arhivskih dokumenata Knez Pavle Karađorđević – kraljevski namesnik 1934 – 1941.  Čast da otvori izložbu pripala je kćerki kneza Pavla, kneginji Jelisaveti Karađorđević.  O namesničkom periodu kneza Pavla govorila je Jasmina Nikolić, direktor požarevačkog Arhiva. Miladin Milošević, v.d. direktora Arhiva Jugoslavije, gde je i realizovana ova izložba, govorio je o istorijatu Arhiva Jugoslavije koji postoji 60 godina i poseduje bogatu arhivsku građu države koja je egzistirala punih 88 godina od 1918. do 2006. godine pod različitim nazivima. Na otvaranju prikazan je film iz Arhiva jugoslovenske kinoteke o državničkim aktivnostima kneza Pavla Karađorđevića.

Data/Images/kp_po_1m.jpg

Data/Images/kp_po_2m.jpg

Data/Images/kp_po_3m.jpg


ZRENJANIN, 9. decembar 2008.
U izložbenom salonu Istorijskog arhiva  Zrenjanina 9. decembra 2008. godine otvorena je izložba arhivskih dokumenata Knez Pavle Karađorđević kraljevski namesnik 1934-1941. O izložbi je govorila Nada Boroš, direktorka zrenjaninskog Istorijskog arhiva, Miladin Milošević, v.d. direktor Arhiva Srbije i Crne Gore i Jelisaveta Karađorđević, čije je prisustvo izazvalo veliko interesovanje kod građana Zrenjanina. Izložbu je otvorio predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton.

Data/Images/kp_zr1m_no1.jpg

Data/Images/kp_zr2m.jpg

Data/Images/kp_zr3m.jpg

Data/Images/kp_zr4m.jpg


ISTOČNO SARAJEVO, 12. septembar 2008.

U okviru proslave Dana i Slave Grada Istočnog Sarajeva, a u dogovoru sa predstavnicima opštine Istočno Novo Sarajevo, Arhiv Srbije i Crne Gore je ustupio izložbu fotografija i dokumenata "Knez Pavle Karađorđević kraljevski namesnik 1934-1941", koja se već duže vreme organizuje u gradovima širom Republike Srpske.

Izložba je otvorena 12. septembra u Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu, gde bi trebalo da ostane do 19. septembra, kada će biti prebačena u Kulturni centar na Palama.

Svečanom otvaranju poseban značaj dalo je prisustvo knjeginje Jelisavete Karađorđević, kćerke Kneza Pavla, koja se odazvala ljubaznom pozivu domaćina da lično prisustvuje. Takođe, i prisustvo gradonačelnika Grada Istočnog Sarajeva, gospodina Radomira Kezunovića, pokazalo je koliko veliki značaj je dat ovoj izložbi. Osim njih, prisutnima su se obratili i g. Zelenović, direktor Kulturnog centra, kao i g. Miladin Milošević, direktor Arhiva Srbije i Crne Gore, koji ih je upoznao sa značajem istorijske uloge Kneza Pavla u burnim godinama posle ubistva Kralja Aleksandra 1934. godine pa sve do napada na Kraljevinu Jugoslaviju u aprilu 1941., kao i o emigrantskom životu Kneza i njegove porodice.

Otvaranju izložbe prisustvovao je veliki broj građana Istočnog Sarajeva, koji su sa velikom pažnjom razgledali izložene fotografije i dokumenta, kao i dokumentarni film o životu i radu Kneza Pavla.

 

Data/Images/kpis1_s.jpg


MRKONjIĆ GRAD, 27. jun 2008.
Povodom obeležavanja 55-godišnjice rada, Arhiv Republike Srpske je u saradnji sa Arhivom Srbije i Crne Gore priredio izložbu "Knez Pavle Karađorđević – kraljevski namjesnik 1934-41.". Posle Banjaluke, izložba je postavljena u Mrkonjić Gradu u savremenom i atraktivnom izložbenom prostoru Doma kulture "Petar Kočić". Svečano otvaranje izložbe održano je 27. juna 2008. godine sa početkom u 20 časova. Izložbu su otvorili direktor Arhiva Republike Srpske gospođa Ljiljana Radošević i zamenik načelnika Skupštine opštine Mrkonjić Grad gospodin Slobodan Čočkalo. Posle svečanog otvaranja izložbe prikazan je i dokumentarni film "Knez Pavle Karađorđević " koji prati aktivnosti kneza Pavla u periodu 1913-1939. godine.
ZAJEČAR, 9. maj 2008.

U sklopu manifestacija povodom obeležavanja dana grada Zaječara, u Galeriji Zadužbine "Nikola Pašić" 9. maja 2008. godine, otvorena je izložba Knez Pavle Karađorđević kraljevski namesnik 1934-1941. Izložbu je otvorila Slađana Joković Krstić, potpredsednik skupštine Zaječara. Gostovanje izložbe Arhiva Srbije i Crne Gore je samo jedan vid dugogodišnje saradnje sa Narodnim muzejom "Zaječar" i Zadužbinom "Nikola Pašić", naglasio je na otvaranju Miladin Milošević, v.d. direktora Arhiva Srbije i Crne Gore.

Data/Images/kpza1_s.jpg

Iz Zadužbine "Nikola Pašić"

Data/Images/kpza2_s.jpg

Sa otvaranja izložbe

Data/Images/kpza3_s.jpg

Saradnici Narodnog muzeja "Zaječar" i
Arhiva Srbije i Crne Gore


ČAČAK, 25. april 2008.
Međuopštinski arhiv u Čačku obeležio je šest decenija rada 25. aprila 2008. godine, otvaranjem izložbe dokumenata o knezu Pavlu Karađorđeviću (1893-1976), kraljevskom namesniku 1934-1941.

Izložbu je otvorio v.d. direktora Arhiva Srbije i Crne Gore Miladin Milošević istakavši da su izloženi dokumenti samo deo zaostavštine kneza Pavla, koja je dragocena za "naše suočavanje sa prošlošću, kako bi bolje shvatili sadašnjost". Dokumenti su, takođe, dragoceno svedočanstvo o pokušajima kneza Pavla da diplomatskim umećem sačuva kraljevski presto, državu i narod od uvlačenja u rat sa Nemačkom i njenim saveznicima, rekao je on.

U ime domaćina, prisutne je pozdravila gospođa Zorica Matijević, direktorka Međuopštinskog arhiva u Čačku.

Otvaranju izložbe prisustvovao je knežev sin NjKV knez Aleksandar Karađorđević, a prikazan je i film "Unošenje badnjaka u Beli dvor", koji se čuva u Jugoslovenskoj kinoteci.

Preko uvodne legende i poglavlja, na izložbi je prikazano oko 200 dokumenata iz petnaest fondova i zbirki koji se čuvaju u Arhivu Srbije i Crne Gore. Mnogi dokumenti se izlažu prvi put, a posebno oni iz Zaostavštine kneza Pavla Karađorđevića koji su pohranjeni na Univerzitetu Kolumbija u SAD.

Postavku su priredili istoričari Arhiva Srbije i Crne Gore dr Gojko Malović i Dušan Jončić.

Data/Images/kpca01_s.jpg

Data/Images/kpca02_s.jpg

Data/Images/kpca03_s.jpg


BANJA LUKA, 18. april 2008.

U okviru obeležavanja 55-godišnjice rada Arhiva Republike Srpske i dana grada Banjaluke, na Panevropskom univerzitetu Apeiron 18. aprila 2008. godine, otvorena je izložba, Knez Pavle Karađorđević kraljevski namesnik 1934-1941. U prisustvu visokih državnih zvaničnika, javnih i kulturnih radnika Republike Srpske i kneginje Jelisavete Karađorđević, o radu Arhiva Republike Srpske i saradnji sa Arhivom Srbije i Crne Gore, govorila je Ljiljana Radošević, o značaju izložbe za razumevanje jugoslovenske prošlosti putem izloženih arhivskih dokumenata, Miladin Milošević, v.d. direktora Arhiva Srbije i Crne Gore. Izložbu je otvorio predsednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović. U okviru otvaranja izložbe prikazan je film o knezu Pavlu Karađorđeviću.

 

Data/Images/kpbl1_s.jpg

Dr Rajko Kuzmanović,
predsednik Republike Srpske
otvara izložbu


Data/Images/kpbl2_s.jpg

Miladin Milošević, v.d. direktora
Arhiva Srbije i Crne Gore,
upoznao je prisutne o
dugogodišnjoj saradnji
Arhiva Srbije i Crne Gore
sa Arhivom Republike Srpske


 

Data/Images/kpbl3_s.jpg

Kneginja Jelisaveta Karađorđević
ćerka kneza Pavla Karađorđević
bila je gost na otvaranju izložbe

© Arhiv Jugoslavije 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS