2015. - "Jugoslavija i Prva konferencija za evropsku bezbednost i saradnju"
Pročitaj mi
Naslovna strana kataloga

Mesto i datum otvaranja izložbe: Arhiv Jugoslavije, Beograd, 9. jun 2015.
Izložbu otvorio: Roksanda Ninčić, ambasador, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije
Organizacija: Arhiv Jugoslavije 
Autori izložbe: Dušan Jončić, Jelena Đurišić i Mirjana Medaković 
Informativno sredstvo: katalog Preuzmite katalog u pdf formatu (5.4 MB), plakat

Pozivnica za otvaranje izložbePovodom Svetskog dana arhiva Arhiv Jugoslavije priredio je izložbu arhivskih dokumenata Jugoslavija i Prva konferencija za evropsku bezbednost i saradnju, Helsinki, 1975. Na otvaranju izložbe, 9. juna 2015. godine, u prisustvu gostiju, predstavnika diplomatskog kora u Republici Srbiji, predstavnika naučnog i kulturnog života, prisutnima se obratio g-din Miladin Milošević, v.d. direktora Arhiva Jugoslavije podsećanjem da je Svetski dan arhiva ustanovljen na Generalnoj skupštini Međunarodnog arhivskog saveta 2007. godine, u Kvebeku u Kanadi. Istakao je da se Svetski dan arhiva obeležava u Arhivu Jugoslavije petu godinu za redom. Dodao je da je iz obilja mogućih tema, za izložbu izabrana Prva konferencija za evropsku bezbednost i saradnju zato što njeno održavanje predstavlja važan datum u istoriji međunarodnih odnosa, kao i zbog činjenice da je Jugoslavija imala zapaženu ulogu u njenoj pripremi i realizaciji.  Na kraju  je zaključio: "Srbija ove godine predsedava OEBS-om i smatrali smo da je veoma važno da javnosti pokažemo bogatstvo naših izvora i ukažemo na temu koja je danas jednako aktuelna kao i pre 40 godina".
Nakon pozdravnih reči direktora Arhiva, prisutnima se obratila g-đa Roksanda Ninčić, ambasador i državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije. U svom izlaganju govorila je o događajima koji su doveli do sazivanja Prve konferencije KEBS-a. Istakla je da razlozi koji su doveli do održavanja te Konferencije ni danas nisu manje aktuelni nego što su bili pre 40 godina, što svedoči o tome da se neki suštinski problemi međunarodnih odnosa ne menjaju. Napomenula da je za Ministarstvo spoljnih poslova, kao državnu instituciju, veoma važno što se obeležava Svetski dan arhiva, pošto je to dodatni povod da se ukaže na značaj arhivske građe za nacionalno pamćenje svake države. U godini obeležavanja 40 godina od Prve konferencije i Helsinškog završnog akta, kao najbitnijeg dokumenta koji je iz nje proizašao, treba se još jednom podsetiti da su ti događaji suštinski doprineli smanjenju tenzija između istočnog i zapadnog bloka, afirmisanju ideje o kolektivnoj bezbednosti i prevladavanju podela u Evropi.
Povodom činjenice da Srbija baš u godini obeležavanja tog jubileja predsedava OEBS-om, Ninčić je ocenila da to predstavlja priliku za doprinos Srbije jačanju Organizacije, a istovremeno i jačanju uloge Srbije na međunarodnom planu.
Nakon ovih reči, ona je zvanično otvorila izložbu.
Izložba sadrži 112 dokumenata i fotografija. U uvodnom poglavlju Jugoslavija i Prva konferencija za evropsku bezbednost i saradnju, Helsinki, 30. jul – 1. avgust 1975. nalaze se dokumenti o prvim idejama, inicijativama i  predlozima za održavanje Konferencije o evropskoj bezbednosti i saradnji, koji svedoče o angažmanu i ulozi jugoslovenske države u ovim događajima. Preko tematskih celina Konsultativni sastanak, na nivou ambasadora zemalja učesnica, u Helsinkiju od 22. novembra 1972. do 8. juna 1973; Prva faza KEBS, na nivou ministara inostranih poslova, u Helsinkiju od 3. do 7. jula 1972; Druga faza KEBS, na nivou eksperata, u Ženevi od 18. septembra 1973. do 21. jula 1975; i Treća završna faza Evropske konferencije o bezbednosti i saradnji u Helsinkiju, na nivou šefova država ili vlada, od 30. jula do 1. avgusta 1975, prikazana je aktivnost jugoslovenskih predstavnika i doprinos Jugoslavije na izradi dokumenata Konferencije:

  • "Plave knjige" koja je sadržala "Preporuke helsinških konsultacija" o dnevnom redu buduće Konferencije o evropskoj bezbednosti, njenom organizovanju, učesnicima, datumu početka, poslovniku i finansiranju. Preporuke su objavljene 8. juna 1973.
  • "Završnog dokumenta" koji je afirmisao osnovna ljudska prava, pozivao na slobodniju cirkulaciju informacija, ljudi i ideja, nudio veću mogućnost saradnje u ekonomskoj i raznim oblastima i reafirmisao osnovne principe odnosa među državama kao što su nemešanje, suverena jednakost, samoopredeljenje, teritorijalni integritet, nepovredivost granica i mogućnost njihove promene mirnim putem. Završni dokument objavljen je 1. avgusta 1975. na šest svetskih jezika. Potpisali su ga svi šefovi delegacija učesnika Konferencije.

Izložbu i dvojezični, srpsko–engleski, katalog priredili su Dušan Jončić, Jelena Đurišić i Miroslava Medaković.
Dokumenti i fotografije prikazani na izložbi nalaze se u fondovima i zbirkama Arhiva Jugoslavije, Diplomatskog arhiva MSP i Muzeja istorije Jugoslavije.

Izložba će biti otvorena do 29. decembra 2015, svakog radnog dana od 9 do 16 časova.

FOTOGRAFIJE SA OTVARANjA IZLOŽBE U BEOGRADU

Data/Images/kebs_01m.jpg

Data/Images/kebs_02m.jpg

Data/Images/kebs_03m.jpg

 

Data/Images/kebs_04m.jpg

Data/Images/kebs_05m.jpg

Data/Images/kebs_06m.jpg

 

Data/Images/kebs_07m.jpg

Data/Images/kebs_08m.jpg

 

BEOGRAD (Sava Centar), 23. novembar 2015.

U Centru "Sava" je 23. novembra 2015. otvorena izložba dokumenata Arhiva Jugoslavije Jugoslavija i Prva konferencija za evropsku bezbednost i saradnju, Helsinki, 30. jul – 1. avgust 1975, kao deo objedinjene izložbe, u saradnji sa Centrom slovenske slave i Fondom Sv. Andreja Prvozvanog iz Sankt Petrburga, te Beogradskim forumom za mir i svet ravnopravnih. Izložba je obogaćena dokumentima Arhiva Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije, koji se odnose na prethodno održane konferencije o bezbednosti u Jalti i Potsdamu. Uz prisustvo predstavnika diplomatskog kora i šire naučne javnosti, izložbu su otvorili Miladin Milošević, v.d. direktora Arhiva Jugoslavije i Zalina Grigorjevna Medojeva, zamenik predsednika Fonda Vladimira Ivanoviča Jakunjina.

Objedinjena izložbena postavka predstavljala je sastavni deo Međunarodne naučne konferencije "Jalta-Potsdam-Helsinki-Beograd: u traganju za bezbednim svetskim poretkom" koja je potom, 24-25. novembra 2015, održana, takođe u Centru "Sava". Među renomiranim svetskim naučnicima, stručnjacima za navedenu temu, koji su svojim radovima pokazali da je ista tema i danas veoma aktuelna, svoj doprinos Konferenciji dao je i profesor Beogradskog univerziteta i član SANU Ljubodrag Dimić izlaganjem "Beograd i Konferencija o evropskoj bezbednosti i saradnji u Helsinkiju".

Data/Images/kebs_sc_2015_01m.jpg

Data/Images/kebs_sc_2015_02m.jpg

Data/Images/kebs_sc_2015_03m.jpg

© Arhiv Jugoslavije 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS