2018. - SRBIJA - RUSIJA, JUGOSLAVIJA - SSSR
Data/Images/aj_9_izl54_nasl_kat_m.jpg

Mesto i datum otvaranja izložbe: Arhiv Jugoslavije, Beograd, 26. novembar 2018.
Izložbu otvorio: Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije
Organizacija: Arhiv Jugoslavije i Arhiv Srbije
Autori izložbe: dr Aleksej Timofejev, dr Goran Miloradović, dr Aleksandar Životić
Informativno sredstvo: katalog Preuzmite katalog u pdf formatu (5.9 MB), plakat

Gostovanja izložbe:

  • 2018. - Beograd (Kalemegdan)
  • 2019. - Užice
  • 2019. - Kraljevo
  • 2019. - Negotin

Na otvaranju izložbe govorili su: dr Milan Terzić, direktor Arhiva Jugoslavije, dr Miroslav Perišić, direktor Arhiva Srbije, Nj. E. gospodin Aleksandar Čepurun, ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji i Ivica Dačić, prvi podpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike  Srbije, koji je ujedno i otvorio izložbu.

Po otvaranju, gospoda Ivica Dačić i Aleksandar Čepurin  razgledali su izložbu uz vođenje autora. Na postavci, u formi plakata, predstavljeno je oko 350 dokumenata i fotografija iz fondova i zbirki Arhiva Srbije, Arhiva Jugoslavije i Arhiva  spoljno-političe istorije Rusije, koji govore o najvažnijim događajima iz istorije međusobnih odnosa dveju država. Poseban deo izložbe posvećen je diplomatskim predstavnicima, počev od 1838. godine, od kada su zvanično uspostavljeni diplomatski odnosi između dve zemlje, do današnjih dana. Postavka sadrži i deo objavljenih knjiga na temu međusobnih veza.
Izložbu, prati dvojezični katalog na srpskom i ruskom jeziku. Autori izložbe i kataloga su dr Aleksej Timofejev, dr Goran Miloradović i dr Aleksandar Životić.
Izložba će za posetioce biti otvorena svakog radnog dana, do 16. decembra 2018. godine.

FOTOGRAFIJE SA OTVARANjA IZLOŽBE U BEOGRADU

Data/Images/izl_ru_2018_1m.jpg

Data/Images/izl_ru_2018_2m.jpg

Data/Images/izl_ru_2018_3m.jpg

Data/Images/izl_ru_2018_4m.jpg

Data/Images/izl_ru_2018_5m.jpg

Data/Images/izl_ru_2018_6m.jpg

Data/Images/izl_ru_2018_7m.jpg

Data/Images/izl_ru_2018_8m.jpg

Data/Images/izl_ru_2018_9m.jpg

Gostovanja izložbe

UŽICE, 25. april 2019.

Posle Beograda, izložba dokumenata SRBIJA-RUSIJA, JUGOSLAVIJA-SSSR, koju su povodom obeležavanja 180 godina diplomatskih odnosa dve zemlje priredili Arhiv Srbije i Arhiv Jugoslavije, preselila se u Užice, gde je u Istorijskom arhivu Užica otvorena 25. aprila 2019. godine.

Prisutnima su se na njenom otvaranju obratili zamenik gradonačelnika Užica, direktor Arhiva Jugoslavije dr Milan Terzić, direktor Istorijskog arhiva Užica, Željko Marković  i gospodin Denis Kruglov, ataše u Odeljenju kulture Ambasade Ruske Federacije u Beogradu, koji je ujedno i otvorio izložbu.

Postavka će u Istorijskom arhivu Užica biti izložena do kraja maja 2019. godine.

Data/Images/izl_ru_uz2019_1m.jpg

Data/Images/izl_ru_uz2019_2m.jpg

Data/Images/izl_ru_uz2019_3m.jpg

BEOGRAD (Kalemegdan - Savsko šetalište), 26. decembar 2018.

Izložba  SRBIJA-RUSIJA, JUGOSLAVIJA-SSSR otvorena je na Kalemegdanu 26. decembra 2018. godine. Na 30 panoa velikog formata, prikazano je oko 150 izabranih dokumenata iz obimnije prvobitne postavke koja je bila izložena u Arhivu Jugoslavije (26. novembar - 20. decembar 2018.).
Na otvaranju izložbe govorili su: dr Milan Terzić, direktor Arhiva Jugoslavije,  Nj.E. gospodin Aleksandar Čepurin, ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji i gospodin Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja Republike Srbije. Po otvaranju su dvojica, od tri autora, dr Aleksej Timofejev i dr Goran Miloradović, vodili kroz izložbu.

Izložba će posetiocima Savskog šetališta biti dostupna i tokom praznika, do polovine januara 2019. godine.

Data/Images/izl_ru_2018_kalemegdan_1m.jpg

Data/Images/izl_ru_2018_kalemegdan_2m.jpg

Data/Images/izl_ru_2018_kalemegdan_3m.jpg

Data/Images/izl_ru_2018_kalemegdan_4m.jpg

Data/Images/izl_ru_2018_kalemegdan_5m.jpg

Data/Images/izl_ru_2018_kalemegdan_6m.jpg

KRALjEVO, 9. maj 2019.
Povodom obeležavanja 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, u organizaciji Istorijskog arhiv Kraljevo, u Svečanoj sali Gradske uprave grada Kraljeva, otvorena je izložba SRBIJA-RUSIJA, JUGOSLAVIJA-SSSR. Zajednička postavka Arhiva Srbije i Arhiva Jugoslavije, čiji su autori dr Aleksej Timofejev, dr Goran Miloradović i dr Aleksandar Životić, posvećena je 180. godišnjici uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Rusije i prikazuje arhivsku građu i deo objavljenih knjiga na temu međusobnih odnosa, koji datiraju od 1838. godine.
Prilikom otvaranja izložbe Vesna Milojević, direktor Istorijskog arhiva Kraljevo, ocenila je, da je najzanimljiviji deo izložbe onaj koji govori o periodu Drugog svetskog rata, gde se odlično pravi geneza prelaska sa jedne na drugu vlast, i gde se vidi da postoji državno-pravni paralelizam do 1943. godine, kada nakon toga komunisti, zahvaljujući saradnji sa SSSR-om, polako preuzimaju vlast na teritoriji Jugoslavije, da bi kasnije i zvanično formirali Demokratsku Federativnu Jugoslaviju.
Igor Bojko, drugi sekretar Ambasade Ruske Federacije u Srbiji, prisutnima je čestitao Dan pobede i naglasio da mu je marš na ulicama grada Kraljeva, u okviru manifestacije "Besmrtni puk", bio posebno i neponovljivo iskustvo, i da je obeležavanje ovog datuma veoma važno za mlade generacije, jer je to odlična prilika da odamo počast našim precima i da saznamo više o njihovim podvizima.
Vukman Rakočević, zamenik gradonačelnika, istakao je da ovaj dan sve uči i opominje i podseća na sve one koji su položili živote da mi bi danas živeli u slobodi, i dodao da je ceo 20. vek bio vek stradanja srpskog naroda, a da ovim danom i ovim činom odajemo poštu svim ljudima koji su poginuli u ratovima.

NEGOTIN, 6. jun 2019.

Izložba dokumenata SRBIJA-RUSIJA, JUGOSLAVIJA-SSSR, koja govori o 180 godina diplomatskih odnosa dve zemlje, a priredili su je Arhiv Srbije i Arhiv Jugoslavije, otvorena je 6. juna 2019. godine u Istorijskom arhivu Negotina.
Na otvaranju su govorili Nenad Vojinović, direktor istorijskog arhiva Negotina, dr Milan Terzić, direktor Arhiva Jugoslavije i Denis Kruglov, ataše Odeljenja za kulturu Ambasade Ruske Federacije u Beogradu, koji je ujedno i otvorio izložbu.
Postavka će u Istorijskom arhivu Negotina biti izložena do kraja juna 2019. godine.


Data/Images/izl_ru_2019_ne_1m.jpg

Data/Images/izl_ru_2019_ne_2m.jpg

Data/Images/izl_ru_2019_ne_3m.jpg

© Arhiv Jugoslavije 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS