2019. BEOGRAD-HELSINKI, 90 godina diplomatskih odnosa
Data/Images/aj_9_izl56_nasl_kat_m.jpg

Mesto i datum otvaranja izložbe: Arhiv Jugoslavije, Beograd, 1. oktobar 2019.
Izložbu otvorio: Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije
Organizacija: Arhiv Jugoslavije
Autor izložbe: Jelena Đurišić
Informativno sredstvo: katalog Preuzmite katalog u pdf formatu (2.3 MB), plakat

Okrugla godišnjica diplomatskih odnosa sa Finskom obeležena je otvaranjem izložbe dokumenata BEOGRAD-HELSINKI, 90 godina diplomatskih odnosa, 1. oktobra 2019. godine u Arhivu Jugoslavije.
Prisutnima se, u svojstvu domaćina, prvo obratio direktor Arhiva Jugoslavije, dr Milan Terzić, rekavši da je izložbu priredio Arhiv Jugoslavije u saradnji sa Ambasadom Finske Republike u Beogradu, koristeći građu ne samo fondova i zbirki Arhiva Jugoslavije, već i materijala diplomatskog arhiva Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, kao i Arhiva Urha Kekonena iz Helsinkija. Napomenuvši da se na početku istraživanja dokumenata na zadatu temu obično nema potpuni uvid u količinu raspoloživih dokumenata, ali da se tokom istraživačkog rada otvara bezbroj stranica koje pokazuju da početak seže u dalju prošlost, a obilje odabranog materijala samo dokazuje da sve može biti i platforma za nove, bogatije dalje odnose između dve zemlje.

Na početku svog obraćanja, ministar spoljnih poslova Finske Republike Peka Havisto rekao je da su se odnosi između dve zemlje oduvek odlikovali uzajamnim poštovanjem, izrazivši zadovoljstvo što može da kaže da su odnosi Srbije i Finske danas odlični. Naveo je da je u sadašnjem trenutku najznačajniji projekat na kome se radi proces proširenja Evropske unije, kao važan instrument za unapređenje stabilnosti, mira i dobrostanja na tlu Evrope, dodavši da Finska podržava pristupanje Srbije Evropskoj uniji i da taj proces najviše zavisi upravo od Srbije.

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Republike Srbije, izrazio je zadovoljstvo što zajedno sa ministrom Havistom otvora izložbu povodom 90 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Republike Srbije i Finske, rekavši da su ti odnosi, uspostavljeni davne 1929. godine, prolazili kroz teška vremena i brojne izazove, ali da ih je odlikovala stalna spremnost na zajednički rad na onome što dve zemlje spaja i povezuje, a da o tome, na najslikovitiji način, svedoče izloženi dokumenti i fotografije. Iskreno se zahvalio arhivima obe zemlje na uloženom trudu da pronađu, sačuvaju i predstave izložene eksponate, koji ukazuju da imamo pregršt razloga za ponos, ali i veliku obavezu da u budućnosti nastavimo da razvijamo i unapređujemo naše sveukupne odnose.
Gospodin Dačić je istakao da je želja Republike Srbije da se nastavi razvijanje saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa, od privrede do turizma, što bi nam dalo priliku da se još bolje upoznamo, kao i da naučimo mnogo više jedni o drugima i jedni od drugih. Ministar se zahvalio na podršci i pomoći koju Finska pruža Srbiji u procesu evrointegracija i rekao da je Republika Srbija zahvalna na prilici da blisko sarađuje sa Finskom tokom njenog predsedavanja Evropskom unijom, u drugoj polovini ove godine. Zaključivši da je pred nama velika odgovornost, a koja se tiče očuvanja i daljeg razvoja prijateljskih odnosa sa Finskom, uveren da će u budućnosti bilateralni odnosi nastaviti da se razvijaju u obostranom interesu, ministar je poželeo da nove stranice zajedničke istorije ispišemo velikim uspesima, plodotvornim rezultatima rada i iskrenim prijateljstvom.

Proglasivši izložbu otvorenom, gospodin ministar je pozvao publiku da je razgleda i stekne uvid u istoriju odnosa dve zemlje kroz zvanična dokumenta koji su obeležili najvažnije događaje. Poseban fokus izložbe je na prijateljstvu dva predsednika, Josipa Broza Tita i Urha Kekonena. Predsednik Kekonen je tri puta posetio Jugoslaviju, a Tito je dva puta bio u Finskoj – jednom u zvaničnoj poseti, a drugi put na zasedanju Konferencije OEBS-a.

Autor izložbe i dvojezičnog srpsko-engleskog kataloga koji prati izložbu je Jelena Đurišić.
Izložba će za posetioce biti otvorena svakog radnog dana, od 9-16 časova, do kraja oktobra 2019. godine.

FOTOGRAFIJE SA OTVARANjA IZLOŽBE U BEOGRADU

Data/Images/izl_fi_2019_1m.jpg

Data/Images/izl_fi_2019_2m.jpg

Data/Images/izl_fi_2019_3m.jpg

Data/Images/izl_fi_2019_4m.jpg

Data/Images/izl_fi_2019_5m.jpg

Data/Images/izl_fi_2019_6m.jpg

Data/Images/izl_fi_2019_7m.jpg

 Data/Images/izl_fi_2019_8m.jpg

Data/Images/izl_fi_2019_9m.jpg

© Arhiv Jugoslavije 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS