2017. - "BEOGRAD – KOPENHAGEN, 100 godina diplomatskih odnosa 1917–2017."
Data/Images/aj_9_izl49_nasl_kat_m.jpg

Mesto i datum otvaranja izložbe: Arhiv Jugoslavije, Beograd, 11. decembar 2017.
Izložbu otvorila: Aleksandra Fulgosi, pomoćnik ministra kulture i informisanja Republike Srbije
Organizacija: Arhiv Jugoslavije, Ambasada Kraljevine Danske u Beogradu i Diplomatski arhiv Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije
Autori izložbe: Jelena Đurišić i Miroslava Medaković 
Iformativno sredstvo: katalog Preuzmite katalog u pdf formatu (2.6 MB), plakat

Gostovanja izložbe:

  • 2019. - Kopenhagen (Danska)
Arhiv Jugoslavije priredio je izložbu arhivskih dokumenata "BEOGRAD – KOPENHAGEN, 100 godina diplomatskih odnosa 1917–2017", povodom obeležavanja 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje. Izložba je plod saradnje sa Ambasadom Kraljevine Danske u Beogradu i Diplomatskim arhivom Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i jedna u nizu manifestacija kojom se obeležava ovaj jubilej. Na otvaranju izložbe, 11. decembra 2017. godine, u prisustvu gostiju, predstavnika diplomatskog kora u Republici Srbiji, predstavnika naučnog i kulturnog života, prisutne je pozdravio dr Milan Terzić, direktor Arhiva Jugoslavije i ukazao je da su odnosi uspostavljeni u jeku Prvog svetskog rata 1917. Nakon pozdravnih reči direktora Arhiva, prisutnima se obratio profesor Per Jakobsen, slavista, danski i srpski akademik, osnivač Katedre za srpski jezik u Danskoj, prevodilac Andrića, Selimovića, Tišme. Nj. E. Anders Kristijan Hougor, amabasador Kraljevine Danske u Beogradu, naglasio je da izložba pred nama predstavlja "krunu obeležavanja jubileja".  U ime Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije govorila je Aleksandra Fulgosi, pomoćnik ministra kulture i informisanja i otvorila izložbu, naglasivši izuzetan značaj očuvanja kulturnog nasleđa, uz konstataciju da Arhiv Jugoslavije čuva neprocenjivu građu. Izložbu koju je otvorila nazvala je putokazom dalje saradnje dve zemlje. Priređivači izložbe, kao i autori prigodnog trojezičnog kataloga su Jelena Đurišić i Miroslava Medaković. Prikazani dokumenti govore o počecima i razvoju diplomatskih odnosa, otvaranju diplomatskih misija – poslanstava, njihovom podizanju na rang ambasada, o diplomatama koji su predstavljali i zastupali dve zemlje u Beogradu i Kopenhagenu. Posete i razgovori visokih zvaničnika dve države: šefova država, predsednika vlada, ministara inostranih poslova, ministara drugih resora, predsednika parlamenata doprinosili su napretku i poboljšanju ukupnih odnosa između dve zemlje. Dokumenti i fotografije prikazani na izložbi nalaze se u fondovima i zbirkama Arhiva Jugoslavije, Diplomatskog arhiva MSP, Muzeja Jugoslavije i Nacionalnog arhiva Danske.

Izložba će biti otvorena do 15. januara 2018, svakog radnog dana (ponedeljak-petak) od 10 do 16 časova.

FOTOGRAFIJE SA OTVARANjA IZLOŽBE U BEOGRADU

Data/Images/iz_dk_2017_01m.jpg

Data/Images/iz_dk_2017_02m.jpg

Data/Images/iz_dk_2017_03m.jpg

Data/Images/iz_dk_2017_04m.jpg

Data/Images/iz_dk_2017_05m.jpg

Data/Images/iz_dk_2017_06m.jpg

Data/Images/iz_dk_2017_07m.jpg

 Data/Images/iz_dk_2017_08m.jpg

Data/Images/iz_dk_2017_09m.jpg

Gostovanja izložbe

KOPENHAGEN (DANSKA), 25. FEBRUAR 2019.

Nakon obeležavanja stogodišnjice diplomatskih odnosa Kraljevine Danske i Republike Srbije u Beogradu, Ambasada Republike Srbije u Kopenhagenu otvorila je izložbu pod nazivom "Beograd-Kopenhagen - 102 godine diplomatiskih odnosa", 25. februara 2019. godine, u Danskoj kraljevskoj biblioteci.

Izložba, koju je priredio Arhiv Jugoslavije u saradnji sa Diplomatskim arhivom Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, Ambasadom Kraljevine Danske u Beogradu i Danskim kraljevskm arhivom, izložena prvi put u Beogradu decembra 2017. godine, sadrži istorijske dokumente, ugovore, depeše i fotografije iz stogodišnjeg perioda od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje.

Izložba će u Danskoj kraljevskoj biblioteci biti izložena do 14. marta 2019. godine.

Data/Images/iz_dk_cph_2019_1m.jpg

Data/Images/iz_dk_cph_2019_2m.jpg

Data/Images/iz_dk_cph_2019_3m.jpg

© Arhiv Jugoslavije 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS