2008. - "Jugoslavija u međunarodnim odnosima 1918.-1992."
Pročitaj mi
Naslovna strana kataloga

Mesto i datum otvaranja izložbe: Arhiv Srbije i Crne Gore, Beograd, 29. oktobar 2008.
Izložbu otvorio: Nebojša Bradić, ministar kulture Republike Srbije
Organizacija: Arhiv Srbije i Crne Gore
Autor izložbe: Dušan Jončić i dr Gojko Malović
Informativno sredstvo: katalog Preuzmite katalog u pdf formatu (2.52 MB), plakat
Prateći sadržaji: filmski zapis iz Muzeja Kinoteke (kolaž dokumentarnih filmova pod nazivom "Spoljna politika Jugoslavije")

 

Gostovanja izložbe:

  • 2009. - Niš 
  • 2010. - Kosovska Mitrovica, Čačak
 

Pozivnica sa otvaranja izložbeU Arhivu Srbije i Crne Gore 29. oktobra 2008. godine, u prisustvu brojnih visokih zvanica, ambasadora Ruske Federacije, Japana, Ukrajine, Irana i Hrvatske, predstavnika naučnih, kulturnih i drugih institucija, otvorena je izložba arhivskih dokumenata Jugoslavija u međunarodnim odnosima 1918-1992. Na izložbi je govorio Miladin Milošević v.d. direktora i gospodin Nebojša Bradić, ministar kulture u vladi Republike Srbije, koji je i otvorio izložbu.

U svom obraćanju gospodin Milošević je naglasio "... Kulturno blago u vidu arhivskih dokumenata koje je u nadležnosti našeg Arhiva, pruža mogućnosti, skoro bezmernih saznanja o brojnim pitanjima iz istorije jugoslovenske države. I ne samo nje. Obilje tema i stalna želja i potreba za novim saznanjima o našoj prošlosti, samo su neki od razloga, da se Arhiv pojavi pred stručnom i širom javnošću sa novom izložbom arhivskih dokumenata. Ovog puta opredelili smo se za temu iz spoljne politike pod nazivom "Jugoslavija u međunarodnim odnosima 1918-1992." Vremenski okvir omeđen godinom stvaranja jugoslovenske države i godinom kada je ta država otišla u istoriju.
Tema koja će zbog značaja i složenosti, uveren sam, sve više buditi interes kod istoričara – naučnih radnika. Tim pre kada imamo u vidu činjenicu da u našoj istoriografiji nemamo celovito obrađenu i napisanu istoriju spoljne politike Jugoslavije – bilo Kraljevine, bilo Republike. Nemamo takvu istoriju ni za Kraljevinu Srbiju. Ohrabruju prijavljene teme i započeta istraživanja u našem Arhivu, upravo na temu spoljne politike Jugoslavije. Za očekivati je da naredne generacije istoričara i drugih naučnih radnika, uskoro podare našoj javnosti jednu takvu istoriju. Kada kažem istoričara – naučnih radnika, teme ne mislim da je to njihovo ekskluzivno pravo, već iz razloga što su oni, pre svih pozvani da kroz svoju naučnost – poštujući naučni metod i kritičko mišljenje – saopšte istinu o prošlosti.
Arhiv sa svoje strane i preko ovakvih izložbi, doprinosi širenju određenih saznanja o prošlosti. Autori izložbe, istoričari – arhivisti Dušan Jončić i dr Gojko Malović nastojali su da u okviru 22 celine sa 302 dokumenta, koliko to jedna ovakva izložbena postavka dozvoljava, pokažu Jugoslaviju u međunarodnim odnosima, time i njenu diplomatiju. Diplomatiju koju je u nešto više od 73 godine dugoj istoriji jugoslovenske države, vodilo 23 ličnosti u funkciji ministara inostranih poslova. U Kraljevini Jugoslaviji 12 u Republici 11 ministara, uz napomenu da je poslednji ministar inostranih poslova u vladi Kraljevine Jugoslavije, bio i prvi ministar inostranih poslova u vladi Demokratske Federativne Jugoslavije. Kraljevina Jugoslavija imala je diplomatske odnose sa blizu 40 država – skoro svim evropskim i 8 vanevropskih. SFRJ je osamdesetih godina, u vreme njenog liderstva u pokretu nesvrstanih imala diplomatske odnose sa preko 130 država. Kraljevinu SHS prva je priznala Norveška pa SAD, Grčka, Švajcarska, Čehoslovačka,...a poslednja država koja je priznala bio je SSSR. Novu vlast u Jugoslaviji nakon II svetskog rata, među prvima su priznale SSSR, Velika Britanija, SAD i Francuska.
Ovo su samo neke od pojedinosti koje se odnose na temu izložbe koju preporučujemo za za razgledanje".

Ministar kulture u Vladi Republike Srbije gospodin Nebojša Bradić, u svom obraćanju osvrnuo se na značaj Arhiva naglašavajući neophodnost da se reši njegov status i naziv, pitanja koja će Ministarstvo kulture ubrzo pokrenuti radi njihovog rešavanja.

 

FOTOGRAFIJE SA OTVARANjA IZLOŽBE U BEOGRADU

Data/Images/mpbg1_s.jpg

 

Data/Images/mpbg2_s.jpg

 

Data/Images/mpbg3_s.jpg

 

Data/Images/mpbg4_s.jpg

 

Data/Images/mpbg5_s.jpg

 

Data/Images/mpbg6_s.jpg

 

Data/Images/mpbg7_s.jpg

 

Data/Images/mpbg8_s.jpg

 

Data/Images/mpbg9_s.jpg

 

Data/Images/mpbg10_s.jpg

Data/Images/mpbg11_s.jpg

Zainteresovanoj publici bilo je omogućeno da tokom manifestacije Noć muzeja 2009 pogleda izložbu Jugoslavija u međunarodnim odnosima 1918-1992.
Gostovanja izložbe
ČAČAK, 17. decembar 2010.
U organizaciji Međuopštinskog istorijskog arhiva Čačak i Arhiva Jugoslavije, a povodom Dana grada, otvorena je izložba arhivskih dokumenata "Jugoslavija u međunarodnim odnosima 1918- 1992", 17. decembara 2010. godine. Izložbu je otvorio prof. dr Predrag Simić, profesor  međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Prikazan je film Jugoslovenske kinoteke o spoljnoj politici Jugoslavije.

Fotografija - Otvaranje izložbe u Čačku

 

Fotografija - Otvaranje izložbe u Čačku

 

KOSOVSKA MITROVICA, 24.maj 2010.

Filozofski fakultet Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici u saradnji sa Arhivom Jugoslavije, organizovao je izložbu dokumenata: "Jugoslavija u međunarodnim odnosima 1918-1992." Izložba je postavljena na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici od 24. maja do 4. juna 2010. godine. Izložbu je otvorio dekan Filozofskog fakulteta prof. Dr Dragi Maliković, koji je na otvaranju između ostalog rekao: „Arhivu Jugoslavije smo zahvalni što je jednu grupu vrednih dokumenata poverio našem fakultetu. Trudićemo se da ih čuvamo, jer je naš plan da u prostorijama fakulteta, bez obzira na kraj školske godine, ostanu dve nedelje“. Postavku izložbe realizovali su asistenti mr Dalibor Elezović i Saša Stanojević sa studentima Katedre za istoriju. Izložba je privukla pažnju kako stručne, tako i šire publike.

 

NIŠ, 18. jun 2009.

Izložba arhivskih dokumenata Jugoslavija u međunarodnim odnosima 1918-1992, otvorena je u Istorijskom arhivu Niša 18. juna 2009. godine. O postavci govorila je Ivanka Stančevski, direktor Istorijskog arhiva Niša. Izložbu je otvorio Miladin Milošević, v.d. direktora Arhiva Jugoslavije. Uz prisustvo brojnih zvanica i sredstava javnog informisanja grada Niša, izjave za medije dali su Miladin Milošević i Dušan Jončić, jedan od autora izložbe.

© Arhiv Jugoslavije 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS