2012.- "Mi gradimo prugu –pruga gradi nas". Omladinske radne akcije u Jugoslaviji 1946–1951.
Pročitaj mi
Slika naslovne strane kataloga izložbe

Mesto i datum otvaranja izložbe: Arhiv Jugoslavije, Beograd, 19. maj 2012.
(Izložba je otvorena u okviru manifestacije Noć muzeja 2012)
Organizacija: Arhiv Jugoslavije
Autor izložbe: Ivan Hofman 
Informativno sredstvo: katalog Preuzmite katalog u pdf formatu (687.69 KB), plakat

Prateći sadržaji:

  • filmski zapis iz Arhiva jugoslovenske kinoteke (Omladinska radna akcija Šamac - Sarajevo)
  • PowerPoint prezentacija izabranih dokumenata

Predmet ove izložbe dokumenata iz fondova Arhiva Jugoslavije je omladina kao subjekat izgradnje socijalizma u Jugoslaviji. Omladina je verovala da besplatnim fizičkim radom neposredno doprinosi izgradnji socijalizma, kako se verovalo – istinski demokratskog i pravednog društvenog poretka. Izložba prikazuje svakodnevicu na gradilištima: radni dan, slobodno vreme, higijenske i zdravstvene prilike, kao i naličje – u liku različitih zloupotreba položaja, otpora i sukoba.
Najveći deo izložbe odnosi se na ideološko-političku ulogu omladinskih radnih akcija, jer je njihov cilj bio izgraditi infrastrukturne objekte neophodne za razvoj planske, socijalističke privrede i kroz taj rad izgraditi novi lik – jugoslovenskog socijalističkog čoveka, graditelja i branioca socijalizma. Najzad, određeni prostor izložbe odnosi se na mesto omladinskih radnih akcija u spoljnoj politici socijalističke Jugoslavije, kroz učešće radnih brigada iz Jugoslavije u izgradnji infrastrukturnih objekata u inostranstvu (najviše u "narodnim demokratijama") i učešće omladine iz inostranstva (i one iz "narodnih demokratija" i sa Zapada) u izgradnji istih takvih objekata u Jugoslaviji.
Izložba  je otvorena  radnim danima  od 9 do 16 časova do 1. juna 2012.

 

NOĆ MUZEJA 2012 U ARHIVU JUGOSLAVIJE

Arhiv Jugoslavije već peti put  učestvuje na tradicionalnoj manifestaciji Noć muzeja. Uvršćen u zonu F sa muzejima i galerijskim prostorima Topčidera,  bio je destinacija koju su posetili brojni poklonici muzeja. 

 

NOĆ MUZEJA 2012 - Fotografija sa otvaranja izložbe

NOĆ MUZEJA 2012 - Fotografija sa otvaranja izložbe

NOĆ MUZEJA 2012 - Fotografija sa otvaranja izložbe

 

NOĆ MUZEJA 2012 - Fotografija sa otvaranja izložbe

NOĆ MUZEJA 2012 - Fotografija sa otvaranja izložbe

NOĆ MUZEJA 2012 - Fotografija sa otvaranja izložbe

Gostovanja izložbe

ZRENjANIN, 24. april 2015.

U petak 24. aprila 2015. godine otvorena je u Istorijskom arhivu Zrenjanin izložba dokumenata Arhiva Jugoslavije "Mi gradimo prugu – pruga gradi nas". Omladinske radne akcije u Jugoslaviji 1946–1951, autora Ivana Hofmana. Na otvaranju su se prisutnima obratili predsednica Skupštine grada prim. dr Eleonora Marjanović i autor. Čin otvaranja su zabeležili predstavnici lokalnih štampanih i elektronskih medija, kojima je autor potom dao intervju.
Izložba je otvorena do 22. maja 2015. godine i predstavlja ponudu Istorijskog arhiva Zrenjanin manifestaciji Noć muzeja, 16. maja 2015.
 

Data/Images/mgp_zr_1m.jpg

Data/Images/mgp_zr_2m.jpg

Data/Images/mgp_zr_3m.jpg

Data/Images/mgp_zr_4m.jpg

Data/Images/mgp_zr_5m.jpg

© Arhiv Jugoslavije 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS