2014. - "Kraljevina Jugoslavija u Društvu naroda"
Pročitaj mi
Data/Images/aj_9_izl41_nasl_kat_m.jpg

Mesto i datum otvaranja izložbe: Arhiv Jugoslavije, Beograd, 9. jun 2014.
Izložbu otvorio: Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije
Organizacija: Arhiv Jugoslavije 
Autori izložbe: Dušan Jončić i Jelena Đurišić 
Informativno sredstvo: katalog Preuzmite katalog u pdf formatu (3.54 MB),  plakat

Gostovanja izložbe:

  • 2014. - Zaječar

Pozivnica za otvaranje izložbePovodom Svetskog dana arhiva Arhiv Jugoslavije priredio je izložbu arhivskih dokumenata Kraljevina Jugoslavija u Društvu Naroda. Na otvaranju izložbe, 9. juna 2014. godine, u prisustvu brojnih gostiju, predstavnika diplomatskog kora u Republici Srbiji, predstavnika naučnog i kulturnog života, prisutnima se obratio g-din Miladin Milošević, v.d. direktora Arhiva Jugoslavije podsećanjem da je Svetski dan arhiva ustanovljen na Generalnoj skupštini MAS-a 2007. godine, u Kvebeku u Kanadi istakavši da "obeležavanje Svetskog dana arhiva nije samo sebi cilj" i da ga Arhiv Jugoslavije, član A kategorije MAS-a, obeležava četvrtu godinu za redom. Naglasio je da "obeležavanjem Svetskog dana arhiva u Arhivu Jugoslavije želimo, pored ostalog da ukažemo: na značaj ne samo Arhiva Jugoslavije već svih naših arhiva kao državnih institucija i ustanova kulture, na njihov značaj za nauku, posebno istorijsku, kao i da bez arhiva i arhivskih dokumenata u njima nema čvrstog tla po kom se kreću istoričari, nema prave istorijske nauke...". Na kraju izlaganja osvrnuo se na izložbu arhivskih dokumenata: "Opredelili smo se za temu iz spoljne politike i diplomatske istorije koja u našoj istoriografiji nije obrađivana i o kojoj se malo zna, čak i u stručnim krugovima i koja do sada nije bila predmet izložbenih postavki".

Nakon Miladina Miloševića, prisutnima se obratio g-din Dejan Ristić, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, koji je, kako je sam rekao, iskoristio "ovu priliku da se u nekoliko reči osvrne na fenomen sećanja/pamćenja, kao i na značaj i ulogu arhivskih ustanova". Podsetio je da su "arhivi, poput ovoga u kome se danas nalazimo i koji je čuvar pamćenja na državu koja više ne postoji, institucije koje svoju ulogu i značaj iskazuju kroz bogatstvo građe pohranjene u depoima, ali i znanje i iskustvo stručnjaka koji se o toj baštini istrajno staraju", dodavši da je "naše pojedinačno i kolektivno poznavanje i promišljanje zajedničke jugoslovenske prošlosti nezamislivo bez postojanja Arhiva Jugoslavije". Upućujući reči zahvalnosti za ono što čine i priznanje za postignute rezultate čestitao je arhivistima Svetski dan arhiva, u ime Ministarstva kulture i informisanja, izrazivši uverenje "da su se stekli neophodni uslovi za postepenu promenu našeg odnosa prema ustanovama koje nisu depoi arhivalija, već najsnažnije brane bujici zaborava."
Izložbu je otvorio g-din Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije. Podsetio je da je Kraljevina Jugoslavija jedna od zemalja koja je učestvovala u stvaranju i izgradnji Društva naroda, istakavši da kao što je to svojim učestvovanjem u izgradnji Društva naroda promovisala Kraljevina Jugoslavija „ni današnja Srbija nema dilemu da se održiv mir među narodima može graditi samo dogovorom i poštovanjem međunarodnog prava". Naglasio je da i pored toga što Društvo naroda nije imalo snage da spreči novi, veći i strašniji svetski sukob, stvaranje Ujedinjenih nacija, odmah po završetku Drugog svetskog rata, potvrdilo je ispravnost multilateralnog pristupa rešavanju zajedničkih globalnih izazova. Ministar je zvanično otvorio izložbu izrazivši uverenje da će prikazana arhivska dokumenta omogućiti građanima da bolje upoznaju delovanje Kraljevine Jugoslavije u Društvu naroda.
Izložba dokumenata Kraljevina Jugoslavija u Društvu naroda preko petnaest poglavlja i 255 dokumenata i fotografija govori o nastanku Društva naroda, aktivnostima Stalne delegacije Kraljevine Jugoslavije pri Društvu naroda i stalnih delegata Milutina Jovanovića, Jovana Dučića, Konstantina Fotića, Ilije Šumenkovića i Ivana Subotića, učešću delegacija KJ na zasedanjima Skupštine Društva naroda, članovima ovih delegacija i posebno ličnostima koje su bile izabrane za predsedavajuće i potpredsednike na zasedanjima. Skupština Društva naroda u više navrata ukazala je poverenje Kraljevini Jugoslaviji izborom njenih prvih delegata za predsedavajuće na zasedanjima Skupštine i Saveta. Momčilo Ninčić, ministar inostranih dela KJ, izabran je na IV (1923) i VI skupštini Društva naroda (1925) za potpredsednika Skupštine, a na VII skupštini za predsednika Skupštine (1926). Vojislav Marinković, ministar inostranih poslova KJ, izabran je na IX skupštini Društva naroda za potpredsednika Skupštine (1928), a na 59. zasedanju Saveta Društva naroda postao je predsednik Saveta (1930). Konstantin Fotić, stalni delegat KJ pri Društvu naroda u Ženevi, izabran je na XIV skupštini Društva naroda za potpredsednika Skupštine (1933). Bogoljub Jevtić, predsednik Vlade i ministar inostranih poslova KJ, izabran je na XV skupštini Društva naroda za potpredsednika Skupštine (1934). Božidar Purić, poslanik i opunomoćeni ministar u Parizu, izabran je na XVII skupštini Društva naroda za potpredsednika Skupštine (1936). U okviru poglavlja Savet Društva naroda prikazuju se relevantna dokumenta vezana za izbor Kraljevine Jugoslavije za nestalnog člana Saveta Društva naroda tokom dva perioda: 1929–1932 (od 57. do 68. zasedanja) i 1938–1939 (od 103. do 107. zasedanja). Stalni sekretarijat Društva naroda i njegov rad ilustrovani su izveštajima stalnih delegata KSHS o aktivnostima Sekretarijata. Preko poglavlja Ugovori, Politička pitanja, Pravna pitanja, Razoružanje, Manjine, Ekonomska pitanja, Socijalna pitanja, Saobraćaj i tranzit, prikazani su problemi kojima se bavilo Društvo naroda preko svojih organa i tela. Mnogobrojni izveštaji i fotografije članova delegacija KJ sa različitih konferencija svedoče o angažmanu Kraljevine Jugoslavije na ovim pitanjima. Preko tematskih celina Stalni sud međunarodne pravde i Međunarodna organizacija rada prikazana je aktivnost jugoslovenskih predstavnika u ovim organizacijama. Preko izveštaja članova Suda i MOR, kao i drugih dokumenata upoznajemo se sa problemima kojima su se ove organizacije bavile i ulozi jugoslovenskih predstavnika u njima. Dokumenti prikazani na izložbi nalaze se u fondovima i zbirkama Arhiva Jugoslavije. Deo fotografija i dokumenata dobijen je iz Muzeja Društva naroda u Ženevi.

Izložba će biti otvorena do 15. septembra 2014, svakog radnog dana od 9 do 16 časova.  

FOTOGRAFIJE SA OTVARANjA IZLOŽBE U BEOGRADU

Data/Images/kj_dn_01m.jpg

Data/Images/kj_dn_02m.jpg

Data/Images/kj_dn_03m.jpg

 

Data/Images/kj_dn_04m.jpg

Data/Images/kj_dn_09m.jpg

Data/Images/kj_dn_06m.jpg

 

Data/Images/kj_dn_07m.jpg

Data/Images/kj_dn_05m.jpg

Data/Images/kj_dn_08m.jpg

 

ZAJEČAR, 17.decembar 2014.

U galeriji Istorijskog arhiva "Timočka krajina" u Zaječaru je 17. decembra 2014. godine, uz prisustvo brojnih zvanica i predstavnika sredstava javnog informisanja grada Zaječara, otvorena izložba arhivskih dokumenata Arhiva Jugoslavije "Kraljevina Jugoslavija u Društvu naroda", autora Dušana Jončića i Jelene Đurišić.
O postavci je govorio Velibor Todorov, direktor zaječarskog arhiva, a izložbu je otvorio Miladin Milošević, v.d. direktora Arhiva Jugoslavije.
Izjave za medije dali su Miladin Milošević i Velibor Todorov.

Data/Images/kj_dn_za_2014_01m.jpg

Data/Images/kj_dn_za_2014_02m.jpg

Data/Images/kj_dn_za_2014_03m.jpg

© Arhiv Jugoslavije 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS