2012 - "Jovan Dučić u diplomatiji"
Pročitaj mi
Naslovna strana kataloga

Mesto i datum otvaranja izložbe: Arhiv Jugoslavije, Beograd, 8. jun 2012.
Izložbu otvorio: Predrag Marković, ministar kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije
Organizacija: Arhiv Jugoslavije
Autor izložbe: Miladin Milošević i Dušan Jončić 
Informativno sredstvo: katalog Preuzmite katalog u pdf formatu (2.8 MB), plakat

Prateći sadržaji: : PowerPoint prezentacija izabranih dokumenata

Gostovanja izložbe:

  • 2012. - Zaječar 
  • 2013. - Kraljevo, Vranje, Trstenik, Banjaluka, Novi Sad, Aleksandrovac, Surdulica, Beograd (OŠ "Jovan Dučić", Zemunski kej, Svetosavski plato, Sportski centar "Olimp", Banjica, Kalemegdan), Trebinje, Gacko, Zrenjanin, Bjeljina, Kragujevac
  • 2014. - Mostar
  • 2016. - Čačak

Pozivnica sa otvaranja izložbe

Arhiv Jugoslavije, 8. juna 2012. godine, izložbom  dokumenata "Jovan Dučić u diplomatiji" autora Miladina Miloševića i Dušana Jončića, obeležio je po drugi put Svetski dan arhiva (9. jun), koji se u svetu obeležava od 2008. godine.
U prisustvu brojnih gostiju, predstavnika diplomatskog kora u Republici Srbiji, ambasadora Alžira, Indonezije, Kube, Slovačke, ministar savetnik u ambasadi Bosne i Hercegovine, predstavnika naučnog i kulturnog života, kao i predstavnika medija iz Republike Srbije i Republike Srpske, izložbu posvećenu Dučiću diplomati – jednoj od najznačajnijih ličnosti srpske književnosti u XX veku, otvorili su v. d. direktora Arhiva Jugoslavije, Miladin Milošević i ministar kulture u Vladi Republike Srbije Predrag Marković.
Otvarajući izložbu Miladin Milošević je istakao da je Jovan Dučić pripadao modernoj kategoriji pesnika – diplomata koja je u periodu između dva svetska rata bila posebno zastupljena u francuskoj diplomatiji. Takođe on je istakao da je Jovan Dučić svoju diplomatsku karijeru dugu više od 30. godina, proveo u devet država u 13. misija, od Sofije, Atine, Madrida, Rima, po drugi put Atine, Ženeve, Kaira, Budimpešte, ponovo Rima, Bukurešta, Madrida po drugi put i Lisabona. Karijeru je počeo od najnižeg zvanja – pisara preko zvanja sekretara, savetnika, funkcije stalnog delegata, generalnog konzula, otpravnika poslova, poslanika dostigavši vrh diplomatske lestvice kada je postao prvi ambasador u diplomatskoj istoriji Kraljevine Jugoslavije. Milošević je još istakao da je Jovan Dučić, tokom svoje diplomatske karijere ostavio dragocena svedočanstva o brojnim događajima i ličnostima predstavnicima tadašnje državne, političke, diplomatske i kulturne elite zemalja u kojima je službovao i bio jedan od retkih stranaca, pored Rabindrandta Tagore, koji je bio primljen u Londonski književni klub.
Ministar kulture Predrag Marković, zahvalio se autoru izložbe Miladinu Miloševiću i Arhivu Jugoslavije što su svima koji su zainteresovani pružili priliku da se upoznaju sa u široj javnosti mnogo manje poznatim delovanjem Jovana Dučića kao diplomate. Zahvaljujući ovoj izložbi, kako je to primetio ministar Marković mogu se saznati manje poznati, a važni momenti iz Dučićevog života, tokom blizu četiri decenije. Kao i Milošević i Marković je istakao da je Jovan Dučić prešao dugačak put od pisara u Ministarstvu inostranih dela do prvog Srbina za zvanjem ambasadora u istoriji jugoslovenske diplomatije, koji je svoju slavu stečenu kao pesnik, veliku erudiciju i znanje više jezika na najbolji način stavio u službu svoje otadžbine u teškim vremenima pred Drugi svetski rat. Ovom prilikom ministar Marković je još jednom iskoristio mogućnost da istakne značaj arhiva kao čuvara arhivske građe, i da se ovom izložbom ponovo potvrdila značajna uloga arhiva u svrsi tačnog upoznavanja šire javnosti sa nekim prethodnim vremenima i ljudima.

Izložbenu postavku prati odgovarajući katalog sa odgovarajućim tekstom autora.

 

FOTOGRAFIJE SA OTVARANjA IZLOŽBE U BEOGRADU

Data/Images/izlozba_jovan_ducic_09_s.jpg

Data/Images/izlozba_jovan_ducic_01_s.jpg

Data/Images/izlozba_jovan_ducic_02_s.jpg

Data/Images/izlozba_jovan_ducic_03_s.jpg

Data/Images/izlozba_jovan_ducic_04_s.jpg

Data/Images/izlozba_jovan_ducic_05_s.jpg

Data/Images/izlozba_jovan_ducic_06_s.jpg

Data/Images/izlozba_jovan_ducic_07_s.jpg

Data/Images/izlozba_jovan_ducic_08_s.jpg

Data/Images/izlozba_jovan_ducic_10_s.jpg

Data/Images/izlozba_jovan_ducic_11_s.jpg

Data/Images/izlozba_jovan_ducic_12_s.jpg

Gostovanja izložbe

ČAČAK, 8. DECEMBAR 2016.

U Međuopštinskom istorijskom arhivu u Čačku, u četvrtak, 8. decembra 2016. godine, otvorena je izložba Arhiva Jugoslavije "Jovan Dučić u diplomatiji" autora Miladina Miloševića i Dušana Jončića i predstavljena knjiga "Diplomatski spisi" Jovana Dučića, drugo dopunjeno izdanje, koju je priredio Miladin Milošević, direktor Arhiva Jugoslavije, a izdalo ju je Udruženje Trebinjaca "Jovan Dučić" iz Beograda.

O izložbi su govorili Lela Pavlović, direktorka Arhiva u Čačku, i autori Miladin Milošević i Dušan Jončić.

Jovan Dučić je pripadao modernoj kategoriji pesnika – diplomata, koja je u periodu između dva svetska rata bila posebno zastupljena u francuskoj diplomatiji. Svoju diplomatsku karijeru dugu više od 30 godina, Jovan Dučić proveo je u devet država, u 13 misija. Karijeru je počeo od najnižeg zvanja – pisara, a zatim, preko zvanja sekretara, savetnika, funkcije stalnog delegata, generalnog konzula, otpravnika poslova, poslanika dostigao vrh diplomatske lestvice, kada je postao prvi ambasador u diplomatskoj istoriji Kraljevine Jugoslavije. Za sobom je ostavio dnevničke beleške iz 1937, kada je službovao u Rimu, a publikacija o ovim događajima je u pripremi.

Ljubodrag Dimić, dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti i redovni profesor beogradskog Filozofskog fakulteta, predstavio je knjigu "Diplomatski spisi" Jovana Dučića, drugo dopunjeno izdanje, koju je priredio Miladin Milošević. Istakao je da su izveštaji Jovana Dučića iz Sofije, Rima, Atine, Madrida, Kaira, Budimpešte, Bukurešta, Lisabona, autentično svedočanstvo iz 13 diplomatskih misija koje je pesnik obavljao, kao i o službovanju u osam evropskih i jednoj afričkoj državi.

"Njihovo objavljivanje, samim tim, nije samo doprinos proširivanju stručnih znanja o tome kako je funkcionisala jugoslovenska diplomatija, već je tim dokumentima Dučiću vraćen onaj deo života koji je decenijama bio u senci njegove raskošne poezije", kazao je Dimić.

Knjigu čine uvodna studija o diplomati Dučiću, 196 diplomatskih izveštaja koje prate komentari i napomene priređivača. Ona svedoči o veoma bogatoj diplomatskoj karijeri Jovana Dučića, koja je trajala od 1910. godine do 1941. godine u devet država i 13 misija.

Data/Images/izl_jd_ca_2016_1m.jpg

Data/Images/izl_jd_ca_2016_2m.jpg

Data/Images/izl_jd_ca_2016_3m.jpg

Data/Images/izl_jd_ca_2016_4m.jpg

MOSTAR, 23. SEPTEMBAR 2014.
U okviru 95. Šantićevih večeri poezije u Mostaru je postavljena i otvorena izložba arhivskih dokumenata "Jovan Dučić u diplomatiji". Izložba je otvorena 23. septembra 2014. u Vladičanskom dvoru a otvorila je konzul Republike Srbije Jelena Vukajlović uz prisustvo generalnog konzula Srbije u Mostaru Gorana Stojkovića. G-đa Jelena Vukajlović se veoma biranim riječima osvrnula na diplomatski put i karijeru Jovana Dučića u diplomatiji i pozvala prisutne da se upoznaju sa arhivskim dokumentima koji se čuvaju u Arhivu Jugoslavije i Narodnoj biblioteci u Trebinju.

KRAGUJEVAC, 25. novembar 2013
U Narodnoj biblioteci "Vuk Karadžić" u Kragujevcu, 25. novembra 2013. godine, otvorena je izložba Arhiva Jugoslavije Jovan Dučić u diplomatiji. Izložbu je otvorio Miladin Milošević, v.d. direktora Arhiva Jugoslavije.

BJELjINA, 4. novembar 2013.
U okviru kulturne manifestacije "Višnjićevi dani" i obeležavanja jubileja: 20 godina od održavanja manifestacije i 200 godina od rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, u Bjeljini je u Muzeju Semberija otvorena izložba Arhiva Jugoslavije Jovan Dučić u diplomatiji, 4. novembra 2013. godine. Otvaranju izložbe prisustvovali su Miladin Milošević, v. d. direktora Arhiva Jugoslavije i Lilijana Ratković Trifunović, pomoćnik direktora. O Jovanu Dučiću govorio je Miladin Milošević.

ZRENjANIN, 7. oktobar 2013.
U izložbenom salonu Istorijskog arhiva Zrenjanin, 7. oktobra 2013. otvorena je izložba Arhiva Jugoslavije "Jovan Dučić u diplomatiji". Izložbu je otvorio načelnik Srednjobanatskog okruga Dušan Šijan. V.d. direktora Arhiva Jugoslavije Miladin Milošević, jedan od autora izložbe, rekao je na otvaranju da je Dučić u diplomatiju ušao kao poznati pesnik, sa diplomom Ženevskog univerziteta i znanjem više jezika.

Data/Images/izl_jd_zr_2013_1m.jpg

Data/Images/izl_jd_zr_2013_2m.jpg

Data/Images/izl_jd_zr_2013_3m.jpg

Data/Images/izl_jd_zr_2013_4m.jpg

Data/Images/izl_jd_zr_2013_5m.jpg

Data/Images/izl_jd_zr_2013_6m.jpg

BEOGRAD (Kalemegdan), 25.septembar 2013.

Drugo izdanje kataloga izložbe Jovan Dučić u diplomatiji, štampano je u 1000 primeraka u organizaciji OŠ "Jovan Dučić" iz Novog Beograda. Katalog je osveštan  u hramu Sveti Sava na Vračaru 25. septembra 2013. Istog dana na Kalemegdanu, u prisustvu učenika i nastavnika OŠ "Jovan Dučić", pored spomenika Jovana Dučića otvorena je izložba Jovan Dučić u diplomatiji.
Povod za postavljanje izložbe na ovom reprezentativnom prostoru Beograda je obeležavanje 55 godina osnivanja škole, 140 godina rođenja Jovana Dučića i 70 godina od smrti pesnika i diplomate.
Učenici OŠ "Jovan Dučić" položili su cveće na spomenik Jovana Dučića, a Slobodan Marinković, direktor škole, Nada Petrović iz Arhiva Jugoslavije i zamenik starešine hrama Aleksandar Sredojević, protejerej-stavrofor pozdravili su skup. Školski hor, pod dirigentskom palicom mr teatrologije i nastavnika muzičke kulture Dubravke Tomić, izveo je himnu škole. Manifestaciju posvećenu Jovanu Dučiću, pozdravio je i direktor vaterpolo kluba Partizan, višestrukog evropskog šampiona, Mirko Bradajić i vaterpolisti Đorđe Tanasković i Nikola Tomašević.

 

Data/Images/izl_jd_kalemegdan_2013_1m.jpg

Data/Images/izl_jd_kalemegdan_2013_2m.jpg

Data/Images/izl_jd_kalemegdan_2013_3m.jpg

 

Data/Images/izl_jd_kalemegdan_2013_4m.jpg

GACKO, 19. septembar 2013.
U okviru Ćorovićevih susreta istoričara i pisaca u Gacku i Bileći, u Gacku je 19. septembra 2013. godine otvorena izložba Arhiva Jugoslavije Jovan Dučić u diplomatiji.
BEOGRAD (Banjica), 21. avgust 2013.

U saradnji sa Osnovnom školom "Jovan Dučić" sa Novog Beograda, izdavačkom kućom "Otvorena knjiga" i Vaterpolo klubom "Partizan", izložba Jovan Dučić u diplomatiji otvorena je na Banjici 21. avgusta 2013.

Data/Images/izl_jd_banjica_2013_1m.jpg

Data/Images/izl_jd_banjica_2013_2m.jpg

Data/Images/izl_jd_banjica_2013_3m.jpg

BEOGRAD (Sportski centar "Olimp"), 14. avgust 2013.

Izložba Jovan Dučić u diplomatiji otvorena je u Sportskom centru "Olimp" u okviru manifestacije "Beogradsko leto kulture", a u organizaciji OŠ "Jovan Dučić" sa Novog Beograda i Arhiva Jugoslavije.

Otvaranju su prisustvovali predstavnici opštine Zvezdara, SC "Olimp", OŠ "Jovan Dučić" i Arhiva Jugoslavije.

Zaljubljenici u Dučićevu poeziju, Bojana Lučić i Predrag Bata Jovanović, brojnoj publici recitovali su Dučićeve pesme.

Izložba će biti otvorena na "Olimpu" do 20. avgusta 2013.

 

Data/Images/izl_jd_olimp_2013_1m.jpg

Data/Images/izl_jd_olimp_2013_2m.jpg     Data/Images/izl_jd_olimp_2013_3m.jpg

Data/Images/izl_jd_olimp_2013_4m.jpg

BEOGRAD (Svetosavski plato), 29. jul 2013.

U organizaciji Osnovne škole "Jovan Dučić" sa Novog Beograda i uz podršku izdavačke kuće "Otvorena knjiga"  17. jula 2013. godine je na Svetosavskom platou u Beogradu  postavljena izložba Arhiva Jugoslavije "Jovan Dučić u diplomatiji". Izložba je postavljena povodom 140 godina od rođenja Jovana Dučića, 70 godina od njegove smrti i 55 godina Osnovne škole "Jovan Dučić" sa Novog Beograda. Svečanost obeležavanja ovih značajnih datuma održana je 29. jula 2013, uz učešće umetničkog ansambla Ministarstva odbrane Republike Srbije "Stanislav Binički",  pod dirigentskom palicom Pavla Medakovića.
O manifestaciji i Jovanu Dučiću, govorili su predstavnik opštine Vračar, Nada Petrović iz Arhiva Jugoslavije, Pavle Medaković, dirigent, i protojerej mr Aleksandar D. Sredojević.
Izložba će biti na ovom prelepom prostoru do 10. avgusta 2013.

Data/Images/izl_jd_hram_2013_1s.jpg

Data/Images/izl_jd_hram_2013_2s.jpg

Data/Images/izl_jd_hram_2013_3s.jpg

TREBINjE, 22. jun 2013.

U galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju, otvorena je izložba Jovan Dučić u diplomatiji 22. juna 2013. Otvaranju izložbe prisustvovao je gospodin Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srbije, gospodin Nebojiša Radmanović, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine i druge visoke zvanice. O delatnosti Dučića kao diplomate govorio je Miladin Milošević, v.d. direktora Arhiva Jugoslavije. 

Data/Images/izl_jd_treb_2013_1m.jpg

Data/Images/izl_jd_treb_2013_2m.jpg

Data/Images/izl_jd_treb_2013_3m.jpg

Data/Images/izl_jd_treb_2013_4m.jpg

Data/Images/izl_jd_treb_2013_5m.jpg

Data/Images/izl_jd_treb_2013_6m.jpg

BEOGRAD (Zemunski kej), 19. jun 2013.

U organizaciji Arhiva Jugoslavije i osnovne škole "Jovan Dučić" iz Novog Beograda, na Zemunskom keju, pored restorana "Venecija", 19. juna 2013. postavljena je izložba Jovan Dučić u diplomatiji. U neposrednoj blizini postavljene izložbe, na štandu izdavača "Otvorena knjiga", mogu se nabaviti Dučićeve knjige po pristupačnoj ceni.
Organizatori su obezbedili da se u restoranu "Venecija" služi Dučićev kolač.

Data/Images/izl_jd_zemun_2013_2013_1m.jpg

Data/Images/izl_jd_zemun_2013_2013_2m.jpg

Data/Images/izl_jd_zemun_2013_2013_3m.jpg

BEOGRAD (OŠ "Jovan Dučić"), 6. jun 2013.

U Osnovnoj školi "Jovan Dučić" na Novom Beogradu 6. juna 2013. godine otvorena je izložba Arhiva Jugoslavije "Jovan Dučić u diplomatiji". Izložba je otvorena povodom obeležavanja 140 godina od rođenja i 70 godina od smrti pesnika i diplomate Jovana Dučića i povodom 55-og rođendana Škole.

Dušan Jončić, jedan od autora izložbe, obratio se članovima kolektiva Škole i Školskog odbora, a izložbu je otvorio Slobodan Marinković, direktor Škole.

SURDULICA, 12. maj 2013.
U surduličkom Centru kulture otvorena je izložba arhivskih dokumenata Jovan Dučić u diplomatiji. Izložbu je pripremio Arhiv Jugoslavije, a postavljena je u saradnji sa Istorijskim arhivom "31. januar" iz Vranja povodom obeležavanja 51. godine postojanja i rada Istorijskog arhiva u Vranju.
Izložbu su otvorili Dobrinka Lozanovska Ilijev, v.d. direktor Istorijskog arhiva "31. januar" u Vranju i profesor književnosti Mila Stojanov iz Surdulice.
Izložba će biti otvorena do 15. maja 2013. godine.

Data/Images/jd_sur_2013_1m.jpg

ALEKSANDROVAC, 29. april 2013.

U Zavičajnom Muzeju Župe u Aleksandrovcu 29. aprila 2013. godine otvorena je izložba "Jovan Dučić u diplomatiji" (autori Miladin Milošević i Dušan Jončić). Izložbu je otvorio Miladin Milošević, direktor Arhiva Jugoslavije i jedan od autora izložbe. Prisutnima su se prigodnim rečima obratili i Ivan Brborić, direktor Zavičajnog muzeja Župe i dr Dragomir Bondžić, naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju. Odlomke iz 13. poglavlja "Ideologije jugoslovenstva" čitala je Sanja Đorđević kustos arheolog Zavičajnog muzeja Župe, a pesmu "Jablanovi" recitovao je Vuk Džamić, učenik drugog razreda OŠ "Aca Aleksić" u Aleksandrovcu. Pored građana Aleksandrovca i okoline, otvaranju izložbe prisustvovali su i Dragan Blagojević, predsednik Opštine Aleksandrovac, Dragan Drašković, direktor Narodnog muzeja u  Kraljevu i Goran Vasić, direktor Narodnog muzeja u Kruševcu, sa saradnicima.

Data/Images/izl_jd_al_2013_1m.jpg

Data/Images/izl_jd_al_2013_2m.jpg

Data/Images/izl_jd_al_2013_3m.jpg

NOVI SAD, 25. april 2013.

U Zavičajnoj zbirci u Sremskim Karlovcima Muzeja grada Novog Sada, 25. aprila 2013. u 19 sati  otvorena je izložba Arhiva Jugoslavije Jovan Dučić u diplomatiji, autora Miladina Miloševića i Dušana Jončića.
O Dučiću, pesniku i diplomati govorili su Miladin Milošević, v.d. direktora Arhiva Jugoslavije i mr Gordana Petković, viši kustos u Muzeju grada Novog Sada. Izložbu je otvorila Milanka Brkić, članica Gradskog veća Grada Novog Sada, zadužena za kulturu. Vladimir Petković je govorio  odlomke iz dela Jovana Dučića.

BANjALUKA, 18. april 2013.

U izložbenom salonu Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, 18. aprila 2013 u 13 časova, otvorena je izložba Arhiva Jugoslavije Jovan Dučić u diplomatiji. O Jovanu Dučiću kao diplomati govorio je autor izložbe Miladin Milošević, a izložbu je otvorio ministar prosvete i kulture u vladi Republike Srpske dr Goran Mutabdžija.
Miladin Milošević dao je brojne izjave za TV, radio i štampu o izložbi i saradnji Arhiva Jugoslavije i Arhiva Republike Srpske.

Data/Images/izl_jd_bl_2013_1m.jpg

Data/Images/izl_jd_bl_2013_2m.jpg

Data/Images/izl_jd_bl_2013_3m.jpg

TRSTENIK, 11. april 2013.
Izložba Arhiva Jugoslavije Jovan Dučić u diplomatiji, otvorena u Likovnom salonu Doma kulture u Trsteniku 11. aprila 2013. godine, izazvala je veliko interesovanje građana Trstenika i lokalnih medija. O izložbi je govorio autor Miladin Milošević, v.d. direktora Arhiva Jugoslavije.
VRANjE, 29. mart 2013.
U okviru manifestacije 47 Borine nedelje i obeležavanja 51 godine postojanja i rada Istorijskog arhiva "31 januar" u Vranju, otvorena je izložba Arhiva Jugoslavije Jovan Dučić u diplomatiji u galeriji Narodnog muzeja u Vranju, 29. marta 2013, autora Miladina Miloševića i Dušana Jončića.
"...Arhivi su posebna mesta u životu jednog naroda i države i dokaz da smo postojali, ko smo bili i šta smo radili", istakla je prilikom otvaranja izložbe Dobrinka Lozanovska Ilijev, direktor Arhiva u Vranju.
"...Jovan Dučić je ušao u diplomatiju kao već poznati književnik, odnosno pesnik i proveo više od 30 godina, a izložbu je Arhiv Jugoslavije pripremio za Svetski dan arhiva 2012. godine", naglasio  je v.d. direktor Arhiva Jugoslavije Miladin Milošević.
O izložbenoj postavci  govorio je Dušan Jončić, jedan od autora izložbe.
Citate iz Dučićevog dela Blago Cara Radovana, kazivao je Miroljub Stojčić, saradnik Istorijskog arhiva "31 januar" u Vranju. U muzičkom delu programa učestvovali su učenici muzičke škole Stevan Mokranjac. 
Izložba će biti otvorena do 30. aprila 2013. godine.
KRALjEVO, 26. mart 2013.
U Galeriji Narodnog muzeja u Kraljevu, 26. marta u 19 sati, otvorena je izložba Arhiva Jugoslavije Jovan Dučić u diplomatiji, autora Miladina Miloševića i Dušana Jončića.
Otvaranju izložbe prethodio je razgovor o Dučiću, pesniku i diplomati, u kome su učestvovali: Miladin Milošević, v.d. direktora Arhiva Jugoslavije, dr Jovan Delić, profesor na Filološkom fakultetu i književni kritičar i Miladin Lukić, pomoćnik ministra kulture. Dučićeve stihove kazivao je pesnik Miloš Milišić. Na kraju razgovora, izložbu je otvorio Dragan Drašković, direktor Narodnog muzeja Kraljevo. Program su organizovali Narodna biblioteka "Stefan Prvovenčani" i Narodni muzej Kraljevo.
ZAJEČAR, 6. septembar 2012.
U Istorijskom arhivu "Timočka krajna" u Zaječaru 6. septembra 2012, otvorena je izložba Arhiva Jugoslavije "Jovan Dučić u diplomatiji". Izložbu je otvorio Miladin Milošević, v.d. direktora Arhiva Jugoslavije.
© Arhiv Jugoslavije 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS