Promocija knjige "Džon V. Frotingam, zaboravljeni srpski dobrotvor" i izložba posvećena njemu i njegovom radu

U Arhivu Jugoslavije je 25. juna 2019. godine održana promocija knjige Džon V. Frotingam, zaboravljeni srpski dobrotvor, autora Tomislava R. Simonovića, u organizaciji Zavoda za udžbenike, Arhiva Jugoslavije i fondacije "Džon Frotingam". O knjizi i Amerikancu Džonu Frotingamu, jednom od najvećih srpskih dobrotvora 20. veka, koji je svoj život posvetio zbrinjavanju i školovanju srpske ratne siročadi i organizovanju zdravstvene službe u Kraljevini SHS, govorili su: Dragoljub Kojčić, direktor i glavni urednik Zavoda za udžbenike; Ljubodrag Dimić, akademik; Milan Terzić, direktor Arhiva Jugoslavije; Tomislav Simonović, autor. Moderator je bila Tatjana Karadžin.

Zavod za udžbenike se odlučio na izdanje knjige upravo da bi se od zaborava otrglo ime jednog od najvećih srpskih dobrotvora, istakao je Dragoljub Kojčić, a dr Milan Terzić je podsetio na to da je zadnjih godina, povodom obeležavanja veka od Prvog svetskog rata, izdato više knjiga koje su najčešće govorile o atentatu u Sarajevu, a da je malo knjiga tipa ove koja se upravo promoviše. Rekao je da knjiga govori o tome koliko je toga Dž. Frotingam uložio pomažući srpsku decu, da je jedan od stipendista njegovog fonda bio i Vladimir Dedijer i da je Dž. Frotingam jedini Amerikanac koji je odlikovan ordenom Karađorđeve zvezde.
Autor, Tomislav Simonović, upoznao je publiku sa motivima koji su ga naveli da napiše knjigu, kako je prikupljao materijal i kako se upoznao sa potomcima porodice Džona Frotingama.
Za profesora Ljubodraga Dimića bila je čast što baš pod krovom Arhiva Jugoslavije može da govori o knjizi, koja opisuje šta se sve dobro može učiniti u jednom životu, koji je trajao 57 godina. Nekoga ko je diplomirao na Harvardskom univerzitetu, ko je bio poliglota, svirao nekoliko instrumenata i komponovao, Srbima je privukla njihova istorija i stalna borba za slobodu. Dobročinstvo je postalo smisao njegovog života, zajedno sa suprugom Jelenom Lozanić, ćerkom Predsednika Akademije nauka Sime Lozanića, kao i donacije koje je davao bez ikakvog interesa Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji. Knjiga sadrži 35 tematsko-hronoloških celina, od kojih je veći deo posvećen porodici Džona Frotingama, ali iz kojih se vidi posvećenost Srbima i odnos prema ratnoj siročadi, jer je insistirao da se obnove domovi za decu dok je rat još bio u toku. Knjiga je dopunjena sa oko 300 priloga koje čine dokumenta i fotomaterijal, što još povećava njenu vrednost.
Uz promociju knjige, otvorena je i izložba, koja sadrži bogat materijal - fotografija i dokumenata iz lične arhive Džona Frotingama.

Zainteresovani će izložbu moći da pogledaju svakog radnog dana, u periodu 09.00-16.00 časova, do kraja jula 2019. godine.

Data/Images/promo_knjiga_izlozba_dz_frotingam_01_s.jpg

Data/Images/promo_knjiga_izlozba_dz_frotingam_02_s.jpg

Data/Images/promo_knjiga_izlozba_dz_frotingam_03_s.jpg

 

Data/Images/promo_knjiga_izlozba_dz_frotingam_04_s.jpg

Data/Images/promo_knjiga_izlozba_dz_frotingam_05_s.jpg

Data/Images/promo_knjiga_izlozba_dz_frotingam_06_s.jpg

 

Data/Images/promo_knjiga_izlozba_dz_frotingam_07_s.jpg

Data/Images/promo_knjiga_izlozba_dz_frotingam_08_s.jpg

Data/Images/promo_knjiga_izlozba_dz_frotingam_09_s.jpg

© Arhiv Jugoslavije 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS