Promocijom šestog toma edicije Izvori za istoriju međunarodnih odnosa 1930-1940 obeležen Dan Arhiva
Dan Arhiva Jugoslavije obeležen je 24. januara 2012. promocijom šestog toma Izveštaja Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Jugoslavije za 1935. godinu, čiji je priređivač Nada Petrović.
U prisustvu brojnih zvanica, predstavnika diplomatskog kora, predstavnika Arhiva Republike Srpske, arhiva Republike Srbije, istorijskih instituta i drugih naučnih i kulturnih ustanova, svečanost je otvorio Miladin Milošević, v. d. direktora Arhiva Jugoslavije. Milošević je naveo radne rezultate Arhiva Jugoslavije tokom prethodne dve godine, u periodu posle 2010. kada je obeleženo 60 godina od osnivanja Arhiva Jugoslavije. Posebno je istakao da je vraćena pomoćna zgrada u dvorištu Arhiva čiji će prostor od 850 m2 biti adaptiran za smeštaj arhivske građe. Još jedan značajan poduhvat, urađen zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva kulture, jeste što se Arhiv Jugoslavije priključio na gasovod što u velikoj meri doprinosi bezbednosti građe koju čuva u svojim depoima.
Predrag Marković, ministar kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije istakao je da se iz Izveštaja Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Jugoslavije za 1935. godinu koji sadrže izveštaje iz 18 zemalja i Društva naroda, može uočiti da su to bile godine najveće svetske krize i dodao da je lepo što knjiga izlazi u godini kada se obeležavaju dva veka diplomatije: "Pisci, sociolozi će samo tražiti argumente za ilustraciju kada se bave tim periodom, a za istoričare ovo je olakšica jer se sve nalazi na jednom mestu", istakao je ministar kulture. Govoreći o Arhivu Jugoslavije, Marković je rekao da stvari treba "nazivati pravim imenom" i dodao da ovo jeste Arhiv Jugoslavije, da će se tako i ubuduće zvati uprkos dilemama koje su postojale prethodnih godina, kao i da će to biti utemeljeno zakonom. Marković je podsetio da je Zakon o arhivima i arhivskoj građi, posle mnogo godina rada, predat Narodnoj skupštini i da se nada da će na prvoj sednici biti razmatran i usvojen. U prošloj godini iz budžeta za Arhiv Jugoslavije izdvojeno je 12 miliona dinara, a ministar je najavio da će za periodiku ove godine biti izdvojeno više sredstava.
O tomovima (ukupno 6) edicije Izvori za istoriju međunarodnih odnosa 1930–1940, i šestom tomu koji se promovisao – Izveštajima Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Jugoslavije za 1935. godinu, stručnu analizu izveštaja, istorijskih događaja, jugoslovenske diplomatije i diplomata koji su bili poslanici Kraljevine Jugoslavije u inostranstvu, dao je prof. dr Ljubodrag Dimić. Profesor Dimić, inače pisac predgovora za četvrtu knjigu edicije, naglasio je da je kontinuitet izlaženja tomova edicije za svaku pohvalu i uputio čestitke Arhivu Jugoslavije i Nadi Petrović, priređivaču.
Prof. dr Mira Radojević, koja je napisala predgovor za šesti tom Izveštaja Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Jugoslavije za 1935. godinu, u svom izlaganju elaborirala je opštu i sumornu političku sliku Evrope tokom 1935. godine, istakavši da je fašizam sve više jačao u meri u kojoj su slabije evropske demokratije.
Priređivač šestog toma Izveštaja MIP-a Kraljevine Jugoslavije za 1935. godinu, Nada Petrović zahvalila se dr Miri Radojević i dr Ljubodragu Dimiću na pohvalnim rečima i istakla da je Mira Radojević svojim predgovorom obogatila izdanje i čitaocima ponudila sintetizovanu sliku vremena i događaja u 1935. godini. Odeljenje za istoriju – Katedre za istoriju Jugoslavije i opštu savremenu istoriju Filozofskog fakulteta dale su punu podršku projektu Arhiva Jugoslavije. Arhivska građa je istorijski izvor prvog reda, a danas je, preko različitih medija, na raspolaganju mnoštvo mišljenja, tumačenja, publicistike i senzacionalizma – istakla je Nada Petrović. Upravo zato Arhiv Jugoslavije afirmiše vraćanje istorijskim izvorima i to putem objavljivanja arhivske građe.
Promociju Izveštaja Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Jugoslavije za 1935. godinu pratila je prezentacija svih šest knjiga Izveštaja Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Jugoslavije od 1930. do 1935. godine, Brojni gosti mogli su da vide fotografije predsednika vlada Kraljevine SHS/Jugoslavije, ministara inostranih poslova, poslanika Kraljevine Jugoslavije u inostranstvu: Jovana Dučića, Milana Rakića, Aleksandra Vukčevića, Branka Lazarevića, Leonida Pitameca, Božidara Purića, Konstantina Fotića i drugih. Predstavljene su fotografije zgrada poslanstava i konzulata Kraljevine Jugoslavije u inostranstvu. Najlepši segment prezentacije predstavljaju fotografije poslaničke uniforme poslanika Vladimira Milanovića i Ive Andrića.

Data/Images/prom_2012_jan_bgd_01m.jpg

Data/Images/prom_2012_jan_bgd_02m.jpg

Data/Images/prom_2012_jan_bgd_03m.jpg

Data/Images/prom_2012_jan_bgd_04m.jpg

Data/Images/prom_2012_jan_bgd_05m.jpg

Data/Images/prom_2012_jan_bgd_06m.jpg

Data/Images/prom_2012_jan_bgd_07m.jpg

Data/Images/prom_2012_jan_bgd_08m.jpg

Data/Images/prom_2012_jan_bgd_09m.jpg

© Arhiv Jugoslavije 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS