Promocija knjige "Automobili i dinastija Karađorđevića 1908–1941"
Pročitaj mi
U Arhivu Jugoslavije je u četvrtak, 15. maja 2014. godine predstavljena knjiga Miroslava Milutinovića "Automobili i dinastija Karađorđevića 1908–1941." O knjizi su tom prilikom, osim autora, govorili Miladin Milošević, vršilac dužnosti direktor Arhiva Jugoslavije, Petar Arbutina, urednik, Dragomir Acović, predsedavajući Krunskog saveta i Nebojša Đorđević, predsednik Udruženja istoričara automobilizma.
Predstavljanje knjige upotpunilo je prisustvo NjKV Prestolonaslednika Aleksandra II i izložba fotografija nekih od automobila prikazanih u knjizi.
Vršilac dužnosti direktora Arhiva Jugoslavije, Miladin Milošević, podsetio je na predan istraživački rad autora koji je doveo do nesvakidašnjih saznanja sabranih u  knjizi. Podaci koji istoričarima često nisu važni postali su građa Milutinovićeve monografije i na specifičan način osvetljavaju jedan istorijski period. Svojom knjigom autor je svim čitaocima priredio svojevrsno  zadovoljstvo upoznavanja, kako dinastije Karađorđević, tako i razvoja automobilizma u Srbiji.
Arbutina je otkrio zašto ga je ova vrsta izdanja zainteresiovala iako nije automobilski stručnjak. "Postoji velika istorija koja beleži epohalne događaje, značajnije ličnosti i njihovo delovanje na globalna kretanja, ali postoji i mala istorija koja se bavi ličnim interesovanjima, svakodnevnim potrebama i životom  ljudi - ova knjiga upravo to otkriva, kako su članovi kraljevske porodice Karađorđević birajući automobile uticali na razvoj tehnološkog napretka u zemlji, kakav im je bio ukus, a kakva interesovanja", kazao je on, napomenuvši da ovo istraživanje svedoči da je Srbija išla u korak sa Evropom tog vremena.
Acović je istakao da je knjiga rezultat dugogodišnjeg rada, ogromne strasti, i da predstavlja pionirski posao, s obzirom na to da nema radova objavljenih o ovoj tematici, što je značajno otežalo posao autoru. "Reč je o knjizi za čitanje, gledanje, ali koja je i povod za razmišljanje", ocenio je on.
Đorđević je napomenuo da je autor tokom rada na ovoj knjizi napisao i objavio oko 200 članaka, dok je više od polovine fotografija u knjizi po prvi put publikovano i dostupno široj javnosti. Konstatovao je da "u knjizi postoji pravi balans između priče, tehničkih detalja i prikazanih fotografija".
Autor se zahvalio recenzentima, prof. Dragoljubu Živojinoviću i prof. Jovanu Todoroviću koji su mu svojim znanjem pomogli da knjiga, osim publicističkog, ima i naučni karakter, zaposlenima u Arhivu Jugoslavije i Službenom glasniku, izrazivši posebno zadovoljstvo zbog činjenice da je njegov dugogodišnji istraživački rad doveo do preciznih podataka o svakom automobile ponaosob, što je izuzetno zanimljivo istoričarima automobilizma u Srbiji.
Osim ekskluzivnosti materijala koji je prikazan, važno je napomenuti da je reč o dobro potkrepljenim činjenicama, koje su plod posvećenog istraživačkog rada. O tome svedoči obilje podataka i široka dokumentaciona podloga koja sadrži mnoštvo navoda o korišćenim izvorima.
Knjiga obrađuje značajan deo automobilizma u Srbiji, od 1908. do 1941. godine. Čitaoci mogu naći niz zanimljivih i malo poznatih podataka o najpopularnijim automobilima tog doba, koji su se, zahvaljujući pojedinim članovima dinastije Karađorđević, našli i na našim ulicama.

Data/Images/auto_prom_2014_1m.jpg

Data/Images/auto_prom_2014_2m.jpg

Data/Images/auto_prom_2014_3m.jpg

Data/Images/auto_prom_2014_4m.jpg

Data/Images/auto_prom_2014_5m.jpg

Data/Images/auto_prom_2014_6m.jpg

Data/Images/auto_prom_2014_7m.jpg

Data/Images/auto_prom_2014_8m.jpg

Data/Images/auto_prom_2014_9m.jpg

© Arhiv Jugoslavije 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS