Конгреси, семинари и саветовања у 2017. години

Током 2017. године радници Архива присуствовали су следећим скуповима: 


Датум: 13. септембар 2017. године
Место: Чачак (Србија)
Тема скупа: "Евиденције о архивској грађи - ревизија и нова решења"


У организацији Архивистичког друштва Србије, у Међуопштинском архиву Чачак, 13. септембра 2017. одржана је трећа по реду архивистичка радионица на тему "Евиденције о архивиској грађи - ревизија и нова решења".
Радионици је присуствовао велики број архивиста из Србије, као и гости из Кантоналног архива Тузла, директор Омер Зулић са сарадницима.
Радове је презентовало шест учесника: Јасмина Живковић (Историјски архив Пожаревац), Драга Миловановић (Историјски архив Краљево), Светлана Перовић Ивовић (Архив Југославије), Татјана Сегединчев (Историјски архив Суботица), Слободанка Цветковић (Историјски архив Пожаревац) и Зоран Вељановић (Музеј Војводине Нови Сад).
Светлана Перовић Ивовић, конзерватор саветник у Архиву Југославије, радом "Значај примене електронске документације конзервиране и рестауриране грађе у Архиву Југославије" указала је на пример добре праксе у примени базе "Конзервација" која се од 2009. године примењује у овој институцији.

Након излагања отворена је дебата и донесени су закључци, а по завршетку радног дела за учеснике је било организовано панорамско разгледање Овчарско-кабларске клисуре бродом и посета манастиру Никоље.

Data/Images/rad_cacak_2017_1m.jpg


Датум: 21- 22. септембар 2017.
Место: Суботица (Србија)
Тема скупа: "Архиви између културе, науке и управе"


У организацији Историјског архива Суботице, у Великој већници Градске куће у Суботици, 21. и 22. септембра 2017. одржан је међународни архивистички скуп "Десети суботички архивски дан" са темом "Архиви између културе, науке и управе".
Скупу су присуствали архивисти из Србије, Мађарске и Хрватске, a реферате су представили Тијана Рупчић и Срђан Сивчев (Историјски архив Кикинда), dr Kenyeres István (Архив града Будимпеште, председник Мађарског друштва архивиста), dr Radó Bálint (Мађарски национални архив/Архив Барањске жупаније), mr sci. Ivan Medvedi, mag. еduc. hist. Joakim Čičić (Државни архив Славонски Брод), Farkas Andrea (MNA Budimpešta), Ванда Војводић Мицова (Историјски архив Зрењанин), dr.sci. Vlatka Lemić (Хрватски државни архив).
Троје представника Архива Југославије учествовало је са својим рефератима. "Културно-научна делатност Архива Југославије 2006-2017" је тема заједничког реферата архивиста Јелене Ковачевић и Марка Радовановића, а Драган Теодосића је аутор реферата "Публиковање архивске грађе Архива Југославије са културно-научног аспекта 2006-2017".


Датум: 2- 4. октобар 2017.
Место: Београд (Србија)
Тема скупа: "Посебне збирке у контексту заштите културне баштине и као подстицај културног развоја"

У Народној библиотеци Србије у Београду, од 2. до 4. Октобра 2017. године, одржана је међународна конференција "Посебне збирке у контексту заштите културне баштине и као подстицај културног развоја".
Конференција је организована поводом 70–годишњице оснивања Одељења посебних фондова Народне библиотеке Србије, а циљу развоја, унапређења и промоције посебних збирки. Учествовало је 195 стручњака, представника библиотека, музеја, архива и универзитета, из укупно 22 земље.
Учеснике je приликом отварања Конференције поздравио Ласло Блашковић, управник Народне библиотеке Србије, док је руководилац Одељења посебних фондова, Маша Милорадовић, дала историјски преглед формирања посебних фондова и збирки.
Током три дана, паралелно су одржаване сесије у амфитеатру НБС и у конференцијској сали хотела Кристал. Првог дана Конференције говорили су  предавачи по позиву: Anne Gilliand, Krinstian Jensen, Howard Besser и Влатка Лемић.
Називи одржаних сесија:

 • Могућности посебних збирки
 • Посебне збирке као предмет баштињења и њихова заштита
 • Посебне збирке као инспирација
 • Шта све чини посебне збирке
 • Старе карте – нове вредности
 • Музика и звук
 • Више од хиљаду речи - збирке сликовне грађе
 • Посебне збирке - тачка спајања музеја и библиотека
 • Технологија у служби заштите баштине – конзервација
 • Технологија у служби заштите баштине – дигитализација
 • Стара и ретка књига
 • Збирке старих и ретких рукописних и штампаних књига
 • Архиви и архивска грађа

Поред наведених сесија, током Конференцији је одржана и панел дискусија о WEB архивирању.

Јелена Васић Деримановић из Музеја града Београда и Светлана Перовић Ивовић из Архива Југославије представиле су заједнички рад под називом: "Изазови заштите очувања и презентације новчаница из Легата Ђорђа Новаковића".

© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS