Конгреси, семинари и саветовања у 2013. години
Прочитај ми

Током 2013. године радници Архива присуствовали су следећим скуповима: 


Датум: 27–28. јануар 2013. године
Место: Алжир (Алжир)
Тема скупа: "Југословенско-алжирски односи 1954–1980"


У Алжиру је од 27–28. јануара 2013, у Националном архиву Алжира, уз учешће историчара из Србије и Алжира, одржана међународна научна конференција – "Југословенско-алжирски односи 1954–1980". Овај научни скуп представљао је један у низу заједничких пројеката Архива Југославије и Генералне дирекције Националног архива Алжира заснованих на Меморандуму о разумевању између два архива, а у склопу обележавања 50-годишњице стицања независности Алжира и успостављања дипломатских односа између Југославије и Алжира.
Конференцију су отворили руководиоци два архива Абдемаџид Шихи и Миладин Милошевић и изложили резултате досадашње билатералне архивске сарадње (организовање изложби, припремање зборника грађе, стварање шире платформе будуће научне сарадње истраживача из две земље) и указали на неке од задатака које су преузели Архив Југославије и Генерална дирекција Националног архива Алжира у вези са објављивањем зборника радова са научног скупа и докумената о алжирско-југословенским односима. На отварању Конференције говорио је и амбасадор Републике Србије у Алжиру г. Мирослав Шестовић.
Од српских историчара учествовали су: др Драган Богетић, научни саветник Института за савремену историју из Београда, са рефератом "Југославија и борба алжирског народа за национално ослобођење 1954–1962", професор Филозофског факултета у Београду др Љубодраг Димић, дописни члан САНУ, са рефератом "Југославија и Алжир од Београдског до Алжирског самита 1961–1973", доцент Филозофског факултета у Београду др Александар Животић – "Југославија и арапски свет: односи са Алжиром 70-их година 20. века", др Драгомир Бонџић, научни сарадник Института за савремену историју из Београда са рефератом "Школовање и усавршавање алжирских студената и стручњака у Југославији". Мр Јован Чавошки, научни сарадник Института за новију историју Србије из Београда,  написао је реферат на тему "Југославија, велике силе и Алжир у Хладном рату", али због спречености није присуствовао Конференцији.
На Конференцији су учествовали са алжирске стране Dr Benafri Chaib и Dr Tablit Ali.
Током наредних месеци, у зборнику радова на српском, арапском, енглеском и шпанском језику биће објављени реферати свих учесника Конференције, тако да ће бити доступни широј јавности.

Data/Images/kon_alzir_2013_1m.jpg

Data/Images/kon_alzir_2013_2m.jpg


Датум: 10–12. април 2013. године
Место: Раденци (Република Словенија)
Тема скупа: "Технички и садржински проблеми класичног и електронског архивирања" 


Међународни архивистички скуп "Технички и садржински проблеми класичног и електронског архивирања" и ове године је окупио завидан број архивиста  из Аустрије, Босне и Херцеговине, Словачке, Словеније, Србије, Румуније, Хрватске и Црне Горе.   Изложени ауторски радови, који су се бавили  и архивском теоријом и праксом, још једном су показали многостраност одговорног архивистичког позива. Представница Архива Југославије, Оливера Порубовић-Видовић, излагала је рад под називом "Комерцијални софтвер има алтернативу".


Датум: 18–19. април 2013. године
Место: Бањалука (Република Српска)
Тема скупа: "Привреда Бањалуке и Босанске Крајине у настанку и развоју капитализма 1878–1941" 


У оквиру обележавања годишњице Архива РС, у Банском двору  је одржан дводневни  научни скуп на тему Привреда Бањалуке и Босанске Крајине у настанку и развоју капитализма 1878–1941, на коме су имали своје прилоге и представници Архива Југославије: Нада Петровић (" Државна трговачка академија у Бањалуци 1918-1941.") и  др Гојко Маловић (" Изградња саобраћајница од државног значаја у Босанској Крајни 1918-1941.").

© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS