Архивистички курсеви
Прочитај ми

Kратак приказ курсева који се одржавају у земљи и иностранству, а које су похађали архивисти који раде у Архиву Југославије.


Србија

Архив Србије, као централна установа заштите архивске грађе у Србији, организује полагање стручног испита у делатности заштите културних добара за архиве. Кандидати са високом школском спремом полажу следеће испите: Архивистика, Канцеларијско пословање и архивско законодавство, Уставно уређење и прописи у области заштите културних добара, Организација власти и историја установа, Национална историја од XVIII до XX века, Ћирилска палеографија са основама старословенског језика, Информатика и Страни језик. Од побројаних испита, кандидати са вишом и средњом школском спремом не полажу следеће: Ћирилска палеографија са основама старословенског језика и Организација власти и историја установа. Детаљније информације потражите у Архиву Србије.


Русија

У организацији Федералне архивске агенције Русије и Руског научно-истраживачког института за теорију канцеларијског и архивског пословања (ВНИИДАД) одржан је први стручни семинар у Државном архиву Русије у Москви на тему: "Стандарди за описивање архивских докумената". Семинар је организован у оквиру Евроазијског регионалног одељења (Евроазика) Међународног архивског савета, са намером да се одржава једном годишње на неку актуелну стручну тему. Овај семинар одслушали су архивисти из Јерменије, Белорусије, Киргизије, Молдавије, Србије, Русије и Украјине.

Предавачи и теме:

  1. Игор Николајевич Кисељов: Формирање јединственог архивског информационог простора, задаци и могућности.
  2. Вера Генадјевна Ларина: Стандардизовани опис као основа за израду савремених научно-информативних приручника о архивским документима, стање и перспективе.
  3. Клер Сибил: Стандарди за опис Међународног архивског савета: ISAD(G) и ISAAR(CPF).
  4. Станислав Георгијевич Јеремјејев: Амерички архивски стандард за опис архивске грађе EAD: структура, терминологија, могућности коришћења.

У оквиру програма семинара организоване су посете рачунског центра Државног архива Руске Федерације и Главног архива града Москве како би се полазници семинара упознали са практичним искуствима у раду на електронској обради података.


Француска

Међународни архивистички стаж (Stage Technique International d'Archives) одржава се од 1951. године. Сваке године, он окупља архивисте из целог света пружајући им могућност да се непосредно упознају са архивистичком праксом првенствено у Француској, али и у другим земљама. Прилику да похађају овај курс до сада су неколико пута имали и архивисти запослени у Архиву Србије и Црне Горе, а последње учешће представника Архива забележено је 2005. године.
Те године, двоипомесечни курс похађало је укупно 41 учесник из 30 земаља, а обрађене су следеће теме: архивска служба и међународна сарадња; преузимање архивске грађе; обрада архивске грађе; валоризација архивске грађе и приступ грађи; заштита архивскe грађе.
Предавања су одржавана свакодневно, сем у време викенда, а трајала су од 9,30 до 17,30 са паузом од сат времена за ручак. Једну недељу полазници курса провели су у Прованси посетивши архиве у Оду, Тулузу и Тарну, а организован је и обилазак више архива у Паризу и у његовој непосредној близини: Архив Министарства војске, Архив Министарства иностраних послова, Архивску службу при Министарству унутрашњих послова, Архив банке Сосијете женерал, Народну библиотеку, Архив у Уазу и Архив у Есону. Курс је конципиран тако да се тражи активно учешће полазника, па су полазници учествовали у дискусијама током округлих столова организованих о појединим темама, а сваки од полазника био је у обавези да припреми и презентује рад о свом ангажману у архиву у коме ради. Током једне недеље омогућен је практичан рад/истраживање за сваког учесника, сходно претходно исказаном интересовању.
За све који су то желели, првог дана је организован тест из француског језика и били су обезбеђени часови француског језика (око 15 сати распоређених у сеансе по 3 сата током прве три недеље).

Детаљније информације о условима и роковима пријављивања погледајте на следећој адреси: http://www.archivesdefrance.culture.gouv.fr/action-internationale/formations/

 

© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS