Преглед међународних активности 2005. године
Прочитај ми

На билатералном плану

Софија
26–29. април
Приликом боравка делегације Архива СЦГ у Бугарској, потписан је Споразум о сарадњи са Главном архивском управом при Савету министара Републике Бугарске.
Београд
6–8. јун
На састанку директора Архива СЦГ и Државног архива Републике Македоније разговарано је о реализацији Споразума о међусобној сарадњи.
Београд
14–19. јун
У Београду је боравила двочлана делегација Сверуског научноистраживачког института за архивистику и документалистику (ВНИИДАД) из Москве. Том приликом директор Института, доктор историјских наука, проф. М. В. Ларин имао је излагање на тему "Научна истраживања ВНИИДАД везана за електронска документа", а виши научни сарадник Института и магистар историјских наука, госпођа В. Г. Ларина, излагање "Актуелни проблеми израде савременог научно-информативног апарата за документа Архивског фонда Руске Федерације".
Београд
4–10. септембар
У Београду је боравила двочлана делегација Главне архивске управе града Москве, први заменик директора Управе М. М. Горинов и И. В. Кондракова, заменик директора Централног архива града Москве. На основу постојећег Протокола о сарадњи између Архива Југославије и Федералне архивске службе Руске Федерације, потписан је Споразум о сарадњи између Архива СЦГ и Главне архивске управе града Москве.
Београд
3–6. октобар
У посети Архиву СЦГ била је трочлана делегација Државног комитета архива Украјине, на челу са председником Комитета Г. В. Борјаком.
Београд
9–14. новембар
Приликом боравка представника Државне архивске управе НР Кине, на челу са замеником директора Управе, господином Ли Мингхуа, потписан је Споразум о међусобној сарадњи, а отворена је и изложба докумената кинеских архива под називом "Драгоцености кинеских архива".
Будимпешта
27–29. новембар
На позив директора Мађарског државног архива трочлана делегација Архива СЦГ боравила је у Будимпешти. Потписан је Споразум о сарадњи и договорено заједничко публиковање зборника докумената.
Бањалука
14–16. децембар
На Саветовању архивских радника БиХ, у организацији Архива Републике Српске Бањалука и Архивског удружења БиХ, а на тему "Стање и проблеми заштите архивске грађе и регистратурског материјала код стваралаца", Архив СЦГ је представљао један радник.


На мултилатералном плану

Москва
8–11. фебруар
Међународном курсу "Стандарди за описивање архивских докумената", одржаном у организацији Сверуског научноистраживачког института за архивистику и документалистику, присуствовало је двоје запослених из Архива СЦГ.
Раденци (Словенија)
5–8. април
Четири радника Архива СЦГ присуствовала су међународном саветовању са темом "Технички и садржински проблеми електронског архивирања".
Париз
5. април–15. јун
Међународном стручном архивистичком стажу (STIA) који је одржан у организацији Министарства за културу Француске, Дирекције француских архива и Француског културног центра у Београду, присуствовао је један радник Архива.

 

Међународна сарадња од 1998.

© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS