Преглед међународних активности 2003. године
Прочитај ми

На билатералном плану

Москва
29. јануар- 21. фебруар
У изложбеној сали Росархива гостовала изложба оригиналних докумената "Руска емиграција у Југославији у документима Архива Југославије и Државног архива Руске Федерације, 1920–1939. године". Приказивање изложбе уговорено је Протоколом о сарадњи између Архива Југославије и Федералне архивске службе Руске Федерације. Представник Архива на отварању изложбе био је аутор изложбе
Београд
20. фебруар
У Архиву су вођени разговори са представницима Државног архива Републике Македоније, које је иницирала македонска страна. Осим представника Архива Југославије, разговорима су присуствовале колеге из Архива Србије, Војноисторијског института и ИНДОК-службе Савезног министарства за иностране послове. Поента иницијативе македонске стране била је наставак сарадње са нашим архивима и потписивање споразума који би регулисали ту сарадњу.
Београд
8. мај
Са архивистима Републике Словеније, радници Архива Југославије разменили су стручна искуства приликом њихове посете Архиву.
Београд
3. јун
Делегација Дипломатског архива Министарства иностраних послова Русије (Олга Иванова, заменик директора Историјско-документарног одељења МИП Русије и Леонид Саприкин, начелник Издавачког одељења) боравила је у Београду, као гост Дипломатског архива Министарства спољних послова Србије и Црне Горе. Повод за посету је припрема и издавање заједничког "Зборника докумената о југословенско-совјетским односима 1945–1956". Будући да са југословенске стране на припреми и одабиру докумената раде проф. Љубодраг Димић, проф. Ђорђе Борозан и Миладин Милошевић, помоћник директора Архива, руска делегација је посетила Архив. У пратњи руске делегације били су представник амбасаде Руске Федерације у Београду, начелник ИНДОК-а и шеф Дипломатског архива Министарства спољних послова Србије и Црне Горе.
Београд
30. септембар
Саветник за културу амбасаде НР Кине у Београду, господин Лиу Јонгхонг, посетио је Архив СЦГ. Са новоименованим директором Архива разговарао је о наставку традиционално добре сарадње. Изнети су и конкретни предлози, односно теме за гостовање архивске изложбе из НР Кине у Архиву СЦГ. Рокови нису прецизирани.
Љубљана
18-19. децембар
Одржан је узвратни радни састанак између представника Архива Републике Словеније и Архива Министарства спољних послова Републике Словеније с једне стране, и представника Архива СЦГ и Дипломатског архива Министарства спољних послова Србије и Црне Горе, с друге стране. Словеначка страна је представила словеначки модел конципирања архивске грађе, компјутерску обраду докумената у Архиву Министарства спољних послова Републике Словеније, архивске просторије, као и њихову техничку опремљеност и заштиту. Представници Архива СЦГ били су директор и помоћник директора.


На мултилатералном плану

Париз
18. април–28. јун
Један радник Архива учествовао је раду двоипомесечног међународног архивистичког семинара. Семинар је организовало Министарство за културу и медије Француске, а посредовао је Француски културни центар у Београду.
Елблаг (Пољска)
22–24. мај
У раду IX међународне конференције архива Централне и Источне Европе из серије "Колоквијум посвећен Јиржи Сковронеку", чија је тема била "Архиви земаља Централне и Источне Европе. ДЕЛОС – приказ мреже и карактеристика дигиталних библиотека, као и могућност увођења система у земље Централне и Источне Европе", учествовао је један представник Архива Југославије.
Љубљана
2–7. јун
Међународном симпозијуму о конзервацији и рестаурацији архивског и библиотечког материјала, под називом "Излагање архивског и библиотечког материјала, као и ликовних представа на папиру – стандарди у заштити", присуствовао је и представник Архива Југославије.
Београд
3-4. новембар
У Архиву је одржан Међународни научни састанак на тему "Велике силе и мале државе у хладном рату 1945-1955" (Случај Југославије) у коме су учествовали еминентни историчари из Београда, Лондона и Њујорка. Међународни састанак одржан је у организацији: Филозофског факултета - Катедра за историју Југославије, Института за новију историју Србије, Архива Србије и Црне Горе сви из Београда, и Центра за истраживање хладног рата LSE из Лондона.

 

Међународна сарадња од 1998.

© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS