Преглед међународних активности 2001. године
Прочитај ми

На билатералном плану

Београд
12. јануар
У Архиву Југославије су вођени разговори са представником амбасаде Руске Федерације у Београду, Олегом Булдаковим.
Београд
13. април
Делегација Америчког меморијалног музеја холокауста из Вашингтона посетила је Архив Југославије. Циљ посете је био договор око микрофилмовања архивске грађе фонда Државна комисија за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача.
Београд
9. јул
У Архиву Југославије одржан је састанак са др О. А. Вестадом, професором на катедри за историју Лондонске школе за економске и политичке студије (LCE). Састанку су, осим представника Архива Југославије и проф. Светозара Рајака, који је био у пратњи проф. Вестада, присуствовали и представници ИНДОК-службе СМИП-а СРЈ, Војноисторијског института, Савезног министарства унутрашњих послова. Разговарало се о месту и улози државног архива, организацији архивске службе у неким земљама Европе и света, о искуствима у вези са нормативима декласификације докумената појединих специјализованих архива, као и о примени Споразума о сукцесији "државне архиве СФРЈ".
Москва
14–21. октобар
Са Федералном архивском службом Руске Федерације уговорен је наставак истраживање архивске грађе у Архиву спољне политике Руске Федерације и у складу с тим обављено је истраживање докумената.
Париз
14. новембар–6. децембар
У оквиру програма културне сарадње СРЈ и Француске, у организацији француске културне институције "Светска кућа културе", представник Архива је учествовао на семинару из области архивистичке теорије и праксе.

На мултилатералном плану

Архив Југославије имао је позиве за учешће на XXXV конференцији округлог стола МАС на тему "Архиви и друштво: шта сачувати?", која је одржана током октобра у Рејкјавику, као и за више међународних стручних скупова.

 

Међународна сарадња од 1998.

© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS