Преглед међународних активности 2000. године
Прочитај ми

На билатералном плану

Београд
21. јануар
Поводом обележавања Дана Архива (21. јануара 2000), као и 50-годишњице рада Архива Југославије, у Београду је боравило више представника страних државних архива. Међу њима су били један од заменика руководиоца Државне архивске службе Руске Федерације Владимир Јеромченко и директор Националног архива Румуније Костин Фенесан. Њихова посета резултирала је продужењем раније потписаних Протокола о основним правцима сарадње између Архива Југославије и Државне архивске службе Руске Федерације за наредних пет година, као и Споразума о међуархивској сарадњи између Архива Југославије и Националног архива Румуније, за наредних две године.
Београд
6. март
Архив Југославије је посетио Колин Кајзер, руководилац Сектора УНЕСКО-а за Југоисточну Европу и Блиски исток – одељење за културна добра.
Београд
16. мај
У Архиву су боравиле архивске делегације Руске Федерације, Обједињених московских архива, Републике Македоније и Републике Српске.
Москва
11-25. јун
У Архиву спољне политике Руске Федерације обављено је истраживање ради комплетирања сопствених фондова. (Са Федералном архивском службом Руске Федерације уговорен је наставак истраживања архивске грађе, што произилази из потписаног Протокола о сарадњи између наших двеју установа.)

Представници амбасаде Сирије у Југославији боравили су у Архиву Југославије, након чега је уследио рад на избору докумената за изложбу у Дамаску, на којој је требало да учествује и Архив Југославије. У посети Архиву Југославије били су и амбасадор НР Кине у Београду и саветник амбасаде Руске Федерације.


На мултилатералном плану

Севиља
20–26. септембар
Делегација Архива Југославије учествовала је у раду XIV међународног конгреса архива по два основа: на конгресу, као члан светске заједнице архива; на Генералној скупштини Међународног архивског савета, као члан А-категорије. Генерална тема конгреса била је "Нови миленијум и архиви у информатичком друштву". Директор Архива Југославије учествовао је у дискусији својим прилогом на тему реферата Ј.М.Д. Гуантер "Место архива у законским инструментима". Делегација Архива Југославије је разменила стручна мишљења са представницима многих земаља – Пакистана, Шри Ланке, Индије, Грчке, Чешке, Русије, Украјине, Македоније, Белорусије, Литвије итд. Делегација је имала формалне и неформалне билатералне разговоре: са делегацијом Руске Федерације о детаљима размене две архивске изложбе, са председником Савезног архива Немачке око прецизирања посете делегације Архива Југославије Бундесархиву, са генералним секретаром МАС-а Јоан ван Албадом, са Ериком Норбергом, високим функционером МАС-а, директором националног архива Шведске, са представницима државних/националних архива Словеније и Хрватске о питању сукцесије у области архивске грађе.

 

Међународна сарадња од 1998.

© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS