Преглед међународних активности 1999. године
Прочитај ми

На билатералном плану

Београд
20–24. јануар
Директор Федералне архивске службе Руске Федерације Владимир Петрович Козлов и Светлана Гончугова, начелница у Росархиву, били су у званичној и радној посети Архиву Југославије. За југословенске архивске посленике В. П. Козлов је одржао једночасовно предавање о организацији архивске службе Руске Федерације, проблемима са којима се суочава Федерална архивска служба РФ и начинима на које покушава да их превазиђе.

На мултилатералном плану

Будимпешта
6–9. октобар
34. међународна конференција округлог стола МАС-а била је посвећена архивској пракси у области руковања и заштите архивске грађе, те обуци и образовању кадра у вези са заштитом.
Делегација Архива Југославије је на семинару посвећеном искуствима архива у случајевима опасности поднела реферат "Искуство југословенске архивске службе на заштити архивске грађе у условима непрестаног ракетирања током агресије НАТО на Југославију".
Варшава
15–16. октобар
На V међународној конференцији архива земаља Источне и Централне Европе, посвећеној "Приступу архивама у светлу законских одредаба и опште праксе у земљама Централне и Источне Европе" директор Архива Југославије поднео је реферат „Доступност архивске грађе СРЈ за научна истраживања, потребе савезних институција и грађана”.
Дубровник
4–6. новембар
Међународна конференција у организацији Хрватског државног архива, МАС и Савета Европе била је посвећена "Интегритету и аутономији архива – уништавању и обнови историјског памћења". Током конференције одржан је састанак директора државних и републичких архива држава на подручју бивше СФРЈ, као и архива Федерације БиХ. Потписана је Изјава учесника састанка.
Рејкјавик
26–28. март
Архив Југославије није учествовао у раду Европског одбора МАС, иако је пријавио учешће. Домаћин састанка, Исланд, издао је улазне визе за југословенску делегацију, али Велика Британија није одобрила транзитне визе за чланове југословенске делегације чиме је њихово учешће било онемогућено. Архив Југославије изразио је писмом, упућеном Патрику Каделу, секретару Европског одбора МАС, датираном 26. марта 1999, очекивање да ће и Европски одбор МАС на састанку у Рејкјавику, као и сва мирољубива и истински демократска јавност у свету, осудити акције НАТО према Југославији, показати своје неслагање са политиком силе и притисака и заложити се за заустављање војних дејстава која разарају једну мирољубиву и суверену државу, те ће јавно издати апел да се не уништавају људска и материјална добра, а посебно непроцењива и јединствена културна добра, архивска грађа као најзначајнија међу њима.
март/април 30. марта. Архив Југославије упутио је Апел за заустављање агресије НАТО на СРЈ, као и за заштиту културних добара која у тој агресији могу да страдају. Апел је упућен Ван Гангу, председнику МАС, Кристофу Графу, председавајућем Округлог стола МАС, Ерику Норбергу, председнику Европског одбора МАС, Владимиру П. Козлову, директору Федералне архивске службе Руске Федерације, Аxелу Плату, представнику УНЕСКО-а, Међународној федерацији за библиотеке (ИФЛА), Међународном комитету плавог штита (ИЦБС) и целој међународној заједници.
7. априла. МАС је обавестио Архив Југославије да је упутио Апел за заштиту културних добара и за придржавање одредаба потписаних конвенција.

 

Међународна сарадња од 1998.

© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS