Где се налази?
Прочитај ми

Погледајте PlanPlusАрхив Југославије налази се на ободу центра Београда, у делу града који се зове Сењак. То је резиденцијални део Београда, који се простире од Београдског сајма и булевара Војводе Мишића до булевара Војводе Путника. Крај је питом. Чине га бројне породичне куће, међу којима има и врло репрезентативних, и неколико јавних грађевина и културно-историјских споменика, међу којима се истичу: манастир Ваведење, Музеј краља Петра I, Факултет ликовних уметности, Музеј афричке уметности, неколико амбасада и резиденција амбасадора. У околини се налази Топчидерски парк са Конаком кнеза Милоша, црквом Светог Петра и многим мањим споменицима.

Положај Архива је маркантан: налази се на врху брда, на Топчидерској звезди, великом кружном току у који се сливају булевар Војводе Путника и улице Топчидерски венац, Ужичка, Толстојева и Андре Николића, а његова масивна зграда обновљене фасаде видљива је са Калемегдана, мостова преко Саве и са Новог Београда.

Важна напомена: званична адреса Архива – Васе Пелагића 33 – може да завара посетиоца јер се на том броју, заправо, налази библиотека "Исидора Секулић", а зграда Архива му је окренута задњим делом. Улаз у зграду је могућ једино са предње стране, из правца Топчидерске звезде. Ту се налази и пространи паркинг, намењен посетиоцима Архива.

Како доћи до Архива?

© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS