Стигли сте - упознајте се са уобичајеном процедуром
Прочитај ми

Улазите на капију и јављате се дежурном портиру коме саопштавате разлоге због којих сте дошли и обавештавате га да ли носите са собом дигитални апарат и/или лаптоп. (Забрањен је улаз у папучама, као и у случају да на себи имате мајицу без рукава или  сте у кратким панталонама.)

Остављате личне исправе (личну карту или пасош) а добијате пропусницу, коју морате носити закачену на видном месту за све време боравка у просторијама Архива, као и кључ са бројем ормарића за гардеробу.

Пролазите кроз архивски парк и улазите у Архив или у свет прошлости.

У холу вас дочекује стална изложба о Архиву Југославије и мања тематска изложба архивске грађе Архива Југославије. Пратећи леви смер кретања ходником проћи ћете поред библиотеке (соба 23), а после неколико степеника уколико наставите право ходником видећете ормариће за гардеробу и улаз у читаоницу (соба 28). Читаоница ради од 9:00 до 18:00 часова.

Дежурном службенику саопштавате тему истраживања и ако постоје било какве могућности да можете наћи информације за своју тему добићете научно-информативна средства у папирној форми за фондове и збирке које се налазе у Архиву. Информативна средства можете претраживати и уз помоћ рачунара.

После тог истраживања, уколико сте нашли податке за своју тему, попунићете формулар "Пријава за коришћење архивске грађе", читким рукописом (штампаним словима) са личним подацима и наведеним сигнатурама и називима фондова и збирки које желите да истражујете. Сви истраживачи, пријављене теме и коришћени фондови налазе се у бази података ЕВИДЕНТ. База података о истраживачима показује да су најчешће теме истраживања биле: Католичка црква, Народноослободилачки рат 1941–1945, Комунистичка партија Југославије, културна баштина, Српска православна црква, Емигрантска влада Краљевине Југославије, жртве рата, геноцид и ратни злочини 1941–1945, аграрна политика и колонизација, стварање Југославије, односи Краљевине Југославије са другим земљама (посебно Италијом, Немачком и Бугарском), војска Краљевине Југославије, политичке странке у Краљевини Југославији, Други светски рат, раднички покрет и друге.

Најчешће су коришћени фондови Министарства просвете, Министарства трговине и индустрије, Двора, Министарског савета, Министарства унутрашњих послова Краљевине Југославије, Државне комисије за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача, збирке Милана Стојадиновића и Јована Јовановића Пижона, Савезни геолошки завод итд.

Публикација са свим подацима из базе ЕВИДЕНТ, доступна у читаоници Архива, може помоћи вама и будућим истраживачима који раде сличне теме.

После одобрења ваше пријаве попунићете "Требовање" са наведеним бројем фонда, бројем фасцикле и бројем архивске јединице или сигнатуром књиге евиденција које сте одабрали за истраживање у току наредног дана. Требовање за наредни дан треба попунити до 13 часова. Једним требовањем можете добити дневно 4 фасцикле, или 4 књиге евиденција, или 10 архивских јединица, или 2 ролне микрофилма, или 2 мапе архитектонских пројеката, или 2 мапе геолошких карата.

За детаљније информације о садржају архивских фондова и збирки можете се обратити саветнику за информисање који се налази у непосредној близини читаонице (соба 26), или заказати састанак са најкомпетентнијим архивистом који најбоље познаје тему коју истражујете или архивски фонд који вас занима.

Фасцикле са архивском грађом или архивске јединице морате листати пажљиво без ремећења редоследа листова (забрањено је: савијање докумената, писање по документима, квашење докумената, стављање других предмета на документе, писање бележака преко докумената, одлагање докумената на под, писање бележака било каквом оловком осим графитном, развезивање докумената и сл.). Уколико приметите да су неки документи оштећени пријавите дежурном службенику.

Документа која вас интересују пажљиво ћете означити (по упутству дежурног службеника у читаоници), попунити "Захтев за фотокопирање архивске грађе" и предати их дежурном службенику у читаоници да их проследи у службу за копирање. Кутије и архивске јединице у којима нисте нашли тражене информације или сте их преписали ручно или сами умножили својим апаратима вратићете дежурном службенику.

Допунске информације које су објављене у библиотечкој грађи добићете у библиотеци (соба 23).

У библиотеци можете тражити одређену публикацију или чланак, а можете добити и опште информације о публикованој грађи за тему која вас интересује без обзира на то да ли се оне налазе у библиотеци Архива или у некој другој библиотеци.

Ако у библиотеци нађете одговарајуће публикације задужићете се за њих на своје име и оне ће вам бити достављене у читаоницу где их можете проучавати и умножавати на начин који вам одговара.

Када је копирање архивске и библиотечке грађе завршено одлазите у службу рачуноводства (први спрат, соба 51) где ћете добити рачун за плаћање ваших копија по  ценовнику Преузмите датотеку у pdf формату, (114 KB). После уплате у оближњој банци са признаницом о плаћеном рачуну можете преузети ваше копије.

Када објавите свој научни рад потребно је да библиотеци Архива доставите оригинал или копију рада у папирној или електронској форми. Подаци о вашем раду, са фондовима Архива Југославије које сте у њему цитирали, биће унети у базу података Библио.

Када се уморите, можете отићи у ресторан идући од читаонице право, пролазећи библиотеку, централни хол до краја ходника (соба 19). По врло приступачним ценама можете наручити кафу, чај или сок.

Ресторан ради од 8:30 до 15:30 часова. 

© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS