Детаљи фонда
Број фонда: 784 Назив фонда: ISELJENIČKO IZASLANSTVO KJ ZA JUŽNU AMERIKU U BUENOS AJRESU Ствараоци архивске грађе: Граничне године фонда: Граничне године грађе: 1926-1933. Историјат творца фонда: Iseljeničko izaslanstvo za Južnu Ameriku u Buenos Ajresu započelo je rad 15.04.1926. godine. Osnivač ove institucije bilo je Minstarstvo za socijalnu politiku KSHS, ali je sem ovog Ministarstva, za njen rad bio nadležan i Generalni konzulat KSHS u Buenos Ajresu.
Zadaci ovog izaslanstva su pre svega bili usmereni ka socijalnoj i ekonomskoj pomoći jugoslovenskim iseljenicima u Argentini i drugim državama Južne Amerike. Često su se poslovi Izaslanstva poklapali sa delovanjem Generalnog konzulata, a kasnije i Poslanstva u Buenos Ajresu. Osim prvog iseljeničkog izaslanika koga je naimenovalo Ministarstvo, njegove naslednike su uglavnom predlagali poslanici, često ih smenjujući jer nisu bili na visini zadatka.
Arhivska građa ovog fonda je veoma oskudna.
Период грађе фонда: Дужина фонда: 0.15 Количина архивске грађе: Стање грађе: Степен сређености фонда: arhivstički sređen Обрађивач: Lidija Opojevlić Информативно средство: inventar Књиге евиденције: ne Персоналије: ne Индекси: da Микрофилмован: ne Дигитализован: ne
© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS