Детаљи фонда
Број фонда: 187 Назив фонда: SAVEZNA UPRAVA ZA INVESTICIONU IZGRADNJU Ствараоци архивске грађе: Savezna uprava za unvesticionu izgradnju Граничне године фонда: 1953-1955. Граничне године грађе: 1952-1955. Историјат творца фонда: Savezna uprava za investicionu izgradnju (u daljem tekstu SUII) osnovana je Uredbom Saveznog izvršnog veća od 27.06.1953. kao savezni organ uprave koji vrši određene upravne poslove iz nadležnosti federacije u oblasti investicione izgradnje. Prema pomenutoj Uredbi, Odbor za privredu SIV-a može ovlastiti Upravu da u ime FNRJ sklapa ugovore sa preduzećima o izgradnji saveznih investicionih objekata i da vrši prava investitora u pogledu određenih investicionih radova.
Rešenjem SIV-a o ovlašćenjima SUII u odnosu na preduzeća koja se izgrađuju iz sredstava saveznog budžeta i u odnosu na ta sredstva od 11.02.1954. SUII stiče pravo raspolaganja sredstvima saveznog budžeta namenjenim za investicionu izgradnju objekata koji se delimično ili u celosti izgrađuju iz tih sredstava.
Rešenjem Odbora za privredu SIV-a od 29.01.1954. SUII je, umesto Uprave za spoljnu trgovinu bila ovlašćena da daje odobrenja privrednim organizacijama za izvođenje građevinskih radova i isporuku i montažu investicionih dobara u inostranstvu.
Odlukom SIV-a od 30.07.1954 prestaje da važi navedeno rešenje, a time i ovlašćenje SUII da daje odobrenja za izvođenje građevinskih radova u inostranstvu.
Savezna uprava za investicionu izgradnju ukinuta je Uredbom SIV-a 9.02.1955. godine.
Период грађе фонда: 1952-1955. Дужина фонда: 3.5 Количина архивске грађе: 11 fasikli i 5 knjiga evidencija Стање грађе: nekompletna Степен сређености фонда: sređen Обрађивач: Tonka Župančić Информативно средство: inventar Књиге евиденције: da Персоналије: da Индекси: ne Микрофилмован: ne Дигитализован: ne
© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS