Детаљи фонда
Број фонда: 131 Назив фонда: GENERALNA DIREKCIJA ZA UGALJ MINISTARSTVA RUDARSTVA VLADE FNRJ Ствараоци архивске грађе: Generalna direkcija za ugalj Ministarstva rudarstva FNRJ, 1947-1948. Граничне године фонда: 1947-1948. Граничне године грађе: 1947-1950. Историјат творца фонда: Generalna direkcija za ugalj Ministarstva rudarstva FNRJ osnovana je Uredbom Vlade FNRJ o osnivanju generalnih i glavnih direkcija Ministarstva rudarstva FNRJ od 7.03.1947. kao administrativno-operativni rukovodilac rudarskih preduzeća za proizvodnju uglja opšte-državnog značaja. Preuzela je poslove i zadatke Glavne uprave za ugalj Ministarstva rudarstva FNRJ. Pod svojim administrativno-operativnim rukovodstvom Generalna direkcija za ugalj Ministarstva rudarstva FNRJ imala je 31 preduzeće za proizvodnju uglja opšte-državnog značaja.
Na čelu Generalne direkcije za ugalj Ministarstva rudarstva FNRJ bio je generalni direktor koji je neposredno upravljao svim poslovima Direkcije. Generalnog direktora postavljao je ministar rudarstva uz saglasnost predsednika Vlade FNRJ. Sedište Direkcije bilo je u Beogradu.
Generalna direkcija za ugalj kao administrativno-operativni rukovodilac rudarskih preduzeća za proizvodnju uglja opšte-državnog značaja, ukinuta je Uredbom Vlade FNRJ  o osnivanju generalnih direkcija za narodne republike Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu od 31.12.1948. godine. Ovom Uredbom, poslovi i zadaci ukinute Direkcije preneti su na novoosnovane generalne direkcije za ugalj po narodnim republikama.
Период грађе фонда: FNRJ Дужина фонда: 1.4 Количина архивске грађе: 16 fascikli Стање грађе: nekompletna Степен сређености фонда: arhivistički sređen Обрађивач: Rasulić Dušanka Информативно средство: inventar Књиге евиденције: ne Персоналије: da Индекси: ne Микрофилмован: ne Дигитализован: ne
© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS