Детаљи фонда
Број фонда: 129 Назив фонда: GLAVNA UPRAVA ZA PLAN Ствараоци архивске грађе: Glavna uprava za plan Граничне године фонда: 1951-1953. Граничне године грађе: 1951-1953. Историјат творца фонда: Glavna uprava za plan osnovana je Ukazom Prezidijuma Narodne skupštine o reorganizaciji Vlade  FNRJ kao organ Privrednog saveta Vlade  FNRJ. Počela je sa radom 7.04.1951. godine. Preuzela je poslove ukinutih organa - Savezne planske komisije, Komiteta za vodoprivredu i deo poslova Ministarstva rada FNRJ.
Obavljala je poslove iz savezne nadležnosti u oblasti privredne delatnosti: izdavala uputstva i naređenja za rad područnih organa na osnovu zakona i propisa
Vlade i Privrednog saveta; organizovala, vodila evidencije i proveravala izvršenje plana; preduzimala mere radi obezbeđenja izvršenja plana i donosila rešenja u prvom i drugom stepenu u administrativnom postupku.  
Novom reorganizacijom savezne administracije u privredi, jula 1952. godine, ukinute su organizacione jedinice koje su vršile administrativne poslove u Glavnoj upravi za plan. Ti poslovi preneti su u nadležnost Privrednog saveta koji ih je obavljao kao svoju jedinstvenu administraciju.
Prilikom reorganizacije privrednog aparata 1953. godine, ukinuta je Glavna uprava za plan na osnovu Zakona o sprovođenju Ustavnog zakona o osnovama društvenog i političkog uređenja FNRJ i saveznim organima vlasti. Prestala je sa radom 13.01.1953. godine a njene poslove preuzeo je Savezni zavod za privredno planiranje.
Период грађе фонда: FNRJ Дужина фонда: 2 Количина архивске грађе: 17 fascikli Стање грађе: zadovoljavajuće Степен сређености фонда: arhivistički sređen Обрађивач: Kolet Smiljanić Информативно средство: inventar Књиге евиденције: ne Персоналије: ne Индекси: ne Микрофилмован: ne Дигитализован: ne
© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS