Детаљи фонда
Број фонда: 107 Назив фонда: GENERALNA DIREKCIJA ZA MAŠINOGRADNJU VLADE FNRJ Ствараоци архивске грађе: Generalna direkcija za mašinogradnju Vlade FNRJ Граничне године фонда: 1950-1951. Граничне године грађе: 1949-1952. Историјат творца фонда: Generalna direkcija za mašinogradnju nastala je nakon reorganizacije državne uprave, polovinom 1950. godinom. Ukazom Prezidijuma Narodne skupštine od 12. juna 1950. godine, između ostalih, formirana je i ova Direkcija.
Generalna direkcija za mašinogradnju bila je organ Vlade FNRJ za rukovođenje preduzećima mašinogradnje iz savezne nadležnosti. Zajedno sa Generalnom direkcijom za crnu metalurgiju, koja je formirana u isto vreme, Generalna direkcija za mašinogradnju preuzela je sve poslove dotadašnjih sedam direkcija koje su bile u sklopu tada ukinutog Ministarstva teške industrije.
Septembra 1950. godine doneto je rešenje o unutrašnjoj organizaciji ove Direkcije koje je ostalo na snazi za celo vreme njenog postojanja, odnosno do početka aprila 1951. godine, kada je ova Direkcija prestala da postoji.
Период грађе фонда: Дужина фонда: 1.17 Количина архивске грађе: 12 fascikli  (1.10 dm) i 2 knjige evidencije Стање грађе: dobro Степен сређености фонда: arhivistički obrađen Обрађивач: Vasilije Kosić Информативно средство: inventar Књиге евиденције: da Персоналије: ne Индекси: ne Микрофилмован: ne Дигитализован: ne
© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS