Детаљи фонда
Број фонда: 33 Назив фонда: KOMITET ZA SOCIJALNO STARANJE VLADE FNRJ Ствараоци архивске грађе: Komitet za socijalno staranje Vlade FNRJ Граничне године фонда: 1946-1951. Граничне године грађе: 1946-1951. Историјат творца фонда: Ukazom Prezidijuma Narodne skupštine FNRJ, od 8.02.1946. godine, ustanovljen je Komitet za socijalno staranje.
Komitet je deo nadležnosti preuzeo od ukinutog Ministarstva socijalne politike FNRJ. Bio je nadležan za preduzimanje mera za jednoobrazno sprovođenje socijalnog osiguranja; vrhovni nadzor nad izvršenjem propisa o zbrinjavanju i zaštiti ratnih invalida i ostalih žrtava rata; rukovođenje saveznim invalidskim i drugim ustanovama socijalnog staranja; repatrijaciju; raspodelu socijalne pomoći iz saveznih sredstava na narodne republike; pomoć postradalim narodnim republikama; pripremanje i izradu nacrta zakona kao i uredaba, uputstava savezne vlade iz oblasti socijalnog staranja.
Komitet je rukovodio organizacijom Službe za repatrijaciju ratnih zarobljenika, prisilno odvedenih radnika, interniraca, osuđenika i drugih koje je okupator odveo iz Jugoslavije.
Ukazom o reorganizaciji Vlade FNRJ, br. 509 od 6.4.1951. godine, Komitet je ukinut, a poslovi ukinutog organa preneti su u nadležnost Saveta za narodno zdravlje i socijalnu politiku.
Период грађе фонда: FNRJ Дужина фонда: 12 Количина архивске грађе: 82 fascikle, 60 knjiga Стање грађе: nekompletna u lošem stanju Степен сређености фонда: arhivistički sređena Обрађивач: Mr Žutić Nikola Информативно средство: inventar Књиге евиденције: da Персоналије: da Индекси: ne Микрофилмован: ne Дигитализован: ne
© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS