2014. - "Личности и потписи (Aутографи познатих личности на документима Архива Југославије)"
Прочитај ми
Data/Images/aj_9_izl40_nasl_kat_m.jpg

Место и датум отварања изложбе: Aрхив Југославије, Београд, 21. јануар 2014.
Изложбу отворио: Миладин Лукић, помоћник министра културе и информисања Републике Србије
Организација: Архив Југославије 
Аутори изложбе: Душан Јончић, Јелена Ђуришић и Драгош Петровић
Информативно средство: каталог Преузмите каталог у pdf формату (7.3 МB),  плакат

Гостовања изложбе:

  • 2014. - Бањалука, Ужице
  • 2015. - Чачак
  • 2016. - Врање, Александровац
  • 2017. - Неготин

Позивница за отварање изложбеИзложба обухвата временски период од 1918. до 2006. године, од настанка Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца до нестанка Државне заједнице Србије и Црне Горе. Преко 4 поглавља: Краљевина Југославија, Свет између два рата, Послератна Југославија и Свет после рата, на 20 паноа са 40 поља, представљено је 156 личности са потписима. Приказани су владари, државници и политичари из Југославије и земаља широм света. Упоредо су дати документи са њиховим потписом и њихове фотографије. Изложбу допуњују кратке биографије личности и легенде докумената.
Представљени су различити  документи, од приватне преписке до званичних нотификација и порука које су државници међусобно размењивали, међународни уговори, акредитивна писма, одговори на њих, извештаји дипломата, страначка преписка... Документи потичу из фондова Двора Краљевине Југославије, Министарства иностраних дела/послова, Кабинета маршала Југославије, Кабинета председника Републике, Председништва СФРЈ, Председништва СРЈ, Савеза комуниста Југославије, збирке Милана Стојадиновића и Збирке фотографија.

Изложба ће бити отворена до 21. маја 2014, сваког радног дана од 9 до 16 часова.

Гостовања изложбе

НЕГОТИН, 7.јун 2017.

У среду, 7. јуна, у галерији Мокрањчеве куће у организацији Историјског архива у Неготину, отворена је изложба Архива Југославије Личности и потписи – аутографи познатих личности на документима Архива Југославије. Изложбу је отворио, након уводне речи директора Историјског архива у Неготину Ненада Војиновића, архивског саветника, пригодним обраћањем господин Миладин Милошевић, директор Архива Југославије: "...Управо ова изложба показује само део блага које Архив Југославије у својим депоима чува. "Аутографи познатих личности на документима Архива Југославије" представљају потписе најпознатијих личности XX века, који су на овај или онај начин коресподентно били повезани са једном земљом које више нема. Управо зато су они вреднији, јер сведочећи о прошлости они дају смернице садашњим генерацијама како на даље пројектовати будућност, нашу будућност – будућност нас и наше деце..." Oтварање изложбе је увеличала својим песмама и Етно група "Класје" коју већ годинама предводи професорка разредне наставе Душица Ђурђић из Основне школе "Вук Караџић" у Неготину.

Data/Images/potp_neg_2017_1m.jpg

Data/Images/potp_neg_2017_2m.jpg

АЛЕКСАНДРОВАЦ, 22.септембар 2016.

У Завичајном музеју у Александровцу, 22. септембра 2016. отворена је изложба Архива Југославије Личности и потписи - Аутографи знаменитих личности у документима Архива Југославије. На отварању изложбе говорили су Иван Брборић, директор Музеја, др Драгомир Бонџић из Института за савремену историју и Миладин Милошевић, в.д. директора Архива Југославије.

ВРАЊЕ, 24. август 2016.
У оквиру манифестације "Дани Врања", у Галерији Народног музеја у Врању, 24. августа 2016, отворена је изложба Архива Југославије Личности и потписи - Аутографи знаменитих личности у документима Архива Југославије. На изложби су представљени документи из времена од 1918. до 2006, од настанка Краљевине Југославије до нестанка Државне заједнице Србије и Црне Горе. Изложени су потписи и документа 156 личности чијим је деловањем на нашој и светској историјској сцени обележено ово раздобље, oд приватне преписке до званичних нотификација и порука које су државници у прошлости међусобно размењивали.
Присутне је поздравио Боривоје Манасијевић, в.д. директора Архива у Врању, а затим су о самој поставци говорили архивски саветник Душан Јончић, аутор изложбе, и Лилијана Ратковић-Трифуновић, помоћник директора Архива Југославије, која је и отворила изложбу.
Изложба ће бити отворена до 15. септембра 2016. године.

Data/Images/potp_vr_2016_1m.jpg

Data/Images/potp_vr_2016_2m.jpg

Data/Images/potp_vr_2016_3m.jpg

Data/Images/potp_vr_2016_4m.jpg

Data/Images/potp_vr_2016_5m.jpg

ЧАЧАК. 24. април 2015.

У просторијама Међуопштинског историјског архива у Чачку на дан 24. априла 2015. године отворена је изложба Архива Југославије, Личности и потписи – аутографи познатих личности на документима Архива Југославије, аутора: Душана Јончића, Јелене Ђуришић и Драгоша Петровића.
Изложбу је отворио Миладин Милошевић, в.д. директор Архива Југославије.

Data/Images/potp_ca_2015_1m.jpg

Data/Images/potp_ca_2015_2m.jpg

Data/Images/potp_ca_2015_3m.jpg

УЖИЦЕ, 7. октобар 2014.
У оквиру прославе Дана града Ужица у Историјском архиву Ужице, у понедељак 6. октобра 2014, отворена је изложба Личности и потписи - Аутографи знаменитих личности у документима Архива Југославије.
Присутне је поздравила директор Историјског архива Ужице г-ђа Весна Прљевић истакавши да је реч о значајној и веома занимљивој изложби коју је Архив Ужице преузео од Архива Југославије и која се отвара у част Дана Града.
Директор Архива Југославије г-дин Миладин Милошевић, говорио је о раду Архива Југославије и нагласио да је "...oва изложба један од преко четрдесет пројеката које је Архив Југославије реализовао од када смо почели да се бавимо припремањем изложби архивских докумената. Овај пројекат је био наша дугогодишња идеја, а реализован је у јануару ове године поводом прославе Дана Архива Југославије...". Изразивши наду да ће Изложба изазвати пажњу јавности и у Ужицу, Милошевић је упутио честитке грађанима Ужица поводом Дана Града.
Присутнима се обратио и Душан Јончић, аутор изложбе, напоменувши: "...Изложбом је покривен период од 1918. до 2006. године, од настанка Краљевине Југославије па до престанка државне заједнице Србије и Црне Горе, а представљене су личности и политичари који су деловањем на нашој и светској историјској сцени обележили ово раздобље. На преко 200 експоната, што фотографија, што рукописа, представљени су владајући политичари, државници, угледне личности из целог света..."
Изложбу је отворила г-ђа Јелена Васовић Вићовић, градски већник задужена за културу и спорт, подсећајући да "...само они који се озбиљно баве прошлошћу знају колико су биле важне поједине одлуке које су доносили људи на челним позицијама у некадашњој Југославији. Њихови потписи на документима који се чувају у Архиву Југославије имају посебну тежину, јер су и уједно печат једног времена које је имало другачија правила и законе..."

Data/Images/potp_ue_2014_1m.jpg

Data/Images/potp_ue_2014_2m.jpg

Data/Images/potp_ue_2014_3m.jpg

Data/Images/potp_ue_2014_4m.jpg

Data/Images/potp_ue_2014_5m.jpg

Data/Images/potp_ue_2014_6m.jpg

БАЊАЛУКА, 22. април 2014.

Поводом Дана ослобођења града Бањалуке и Дана Архива Републике Српске, 22. априла 2014. у галерији Академије наука и уметности Републике Српске, отворена је изложба "Личности и потписи - Аутографи познатих личности у документима Архива Југославије".

Гостовање изложбе Архива Југославије у Бањалуци плод је дугогодишње успешне сарадње два архива, нагласио је домаћин Душан Поповић, директор Архива Републике Српске, пред бројним званицама, јавним и културним радницима Бањалуке.

Изложба је поклон Архива Југославије граду Бањалуци. О самој поставци говорио је Миладин Милошевић, в. д. директора Архива Југославије, а Небојша Радмановић, члан Председништва БиХ из Републике Српске, свечано је отворио изложбу.

Data/Images/t_23_4_2014_32_otvaranje_izlozbe_01.jpg Data/Images/t_23_4_2014_59_otvaranje_izlozbe_02.jpg

© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS