2018. - "БЕОГРАД - ТУНИС: век пријатељства"
Прочитај ми
Data/Images/arhiv_jugoslavije_izlozba_beograd_tunis_2018_korice.jpg

Место и датум отварања изложбе: Aрхив Југославије, Београд, 12. јун 2018.
Изложбу отворила: Тамара Растовац-Сијамашвили, заменик помоћника министра спољних послова Републике Србије
Организација: Архив Југославије, Амбасада Републике Тунис у Београду и Дипломатски архив Министарства спољних послова Републике Србије
Aутори изложбе: Душан Јончић и Ранка Рађеновић 
Информативно средство: каталог Преузмите каталог у pdf формату (2.7 МB), плакат

Архив Југославије приредио је изложбу архивских докумената Београд - Тунис: век пријатељства. Дипломатски односи од успостављања до данас. Изложба је плод сарадње са Амбасадом Републике Тунис у Београду, Националним архивом Туниса и Дипломатским архивима Србије и Туниса.

На отварању изложбе, 12. јуна 2018. године, у присуству гостију, представника дипломатског кора у Републици Србији, представника научног и културног живота, колега, присутне је поздравио др Милан Терзић, директор Архива Југославије рекавши да Архив наставља традицију приређивања изложби о дипломатским односима. Кад је реч о Тунису, као у овом случају, прича о односима поклапа се са Првим светским ратом, када се од јануара до марта 1916. године 17.814 избеглих Срба, болесних и рањених, искрцало у Бизерти, на опоравак и лечење.

Затим се присутнима обратио Њ.Е. Сејф Ала Режеб, амбасадор Републике Тунис у Републици Србији, истакавши да наслов изложбе "Београд-Тунис: век пријатељства", означава век солидарности, поштовања, разумевања и саосећања између Туниса и Србије. Тунис и данас памти да је Југославија била међу првим земљама које су признале његову независност. Овако исказана симпатија и солидарност поставиле су основу за одлично разумевање две земље, посебно два лидера, председника Ј.Б. Тита и Хабиба Бургибе.

У име министра спољних послова г. Ивице Дачића и Министарства спољних послова Републике Србије говорила је госпођа Тамара Растовац-Сијамашвили, заменик помоћника министра спољних послова, истакавши да јој је велико задовољство и част да отвори изложбу, јер је пријатељство започето у тешким временима трајније од оног рођеног у задовољствима и радости. Добре односе потврђује и чињеница да је још на снази Споразум о укидању виза између две земље, који датира из ранијих времена, а представља први споразум такве врсте потписан са неком од афричких земаља, као и да је у децембру прошле године Београд угостио министра спољних послова Туниса, као првог високог функционера Туниса, после 1991. године.

Захваљујући се на крају свог говора организаторима, приређивачима и домаћинима изложбе, госпођа Сијамашвили је рекла да нас њени екпонати обавезују да постојеће пријатељство и сарадњу сачувамо и додатно учврстимо и оснажимо. После ових речи изложба је званично отворена.

Изложба, коју су приредили Душан Јончић и Ранка Рађеновић садржи 150 докумената и фотографија и прати је двојезични, српско–француски каталог.

Изложба ће бити отворена до 25. јуна 2018, сваког радног дана (понедељак-петак) од 10 до 16 часова.

 

ФОТОГРАФИЈЕ СА ОТВАРАЊА ИЗЛОЖБЕ

Data/Images/arhiv_jugoslavije_izlozba_beograd_tunis_2018_01_s.jpg

Data/Images/arhiv_jugoslavije_izlozba_beograd_tunis_2018_03_s.jpg

Data/Images/arhiv_jugoslavije_izlozba_beograd_tunis_2018_04_s.jpg

Data/Images/arhiv_jugoslavije_izlozba_beograd_tunis_2018_05_s.jpg

Data/Images/arhiv_jugoslavije_izlozba_beograd_tunis_2018_06_s.jpg

Data/Images/arhiv_jugoslavije_izlozba_beograd_tunis_2018_07_s.jpg

Data/Images/arhiv_jugoslavije_izlozba_beograd_tunis_2018_08_s.jpg

Data/Images/arhiv_jugoslavije_izlozba_beograd_tunis_2018_09_s.jpg

Data/Images/arhiv_jugoslavije_izlozba_beograd_tunis_2018_10_s.jpg

© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS