2006. - "Александар Први - краљ Југославије 1918-1934."
Прочитај ми

Насловна страна каталога

Место и датум отварања изложбе: Архив Србије и Црне Горе, Београд, 20. децембар 2006.
Изложбу отворио: Драган Којадиновић, министар културе Републике Србије
Организација: Архив Србије и Црне Горе
Аутор изложбе: Митар Тодоровић
Информативно средство: каталог Преузмите каталог у pdf формату (5.4 MB), плакат
Пратећи садржаји: приказан колаж документарних филмова из Музеја Кинотеке под називом Легенда Опленца


Гостовања изложбе

  • 2007. - Чачак
  • 2008. - Прокупље
  • 2010. - Врање
  • 2011. - Горњи Милановац
  • 2012. - Лазаревац
  • 2014. - Зрењанин
 

Позивница за отварањe изложбеИзложба Александар Први – краљ Југославије 1918–1934. отворена је 20. децембра 2006. На тај дан, пре 88 година, указом регента Александра Карађорђевића формирана је прва влада Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца на челу са Стојаном Протићем. Аутор изложбе и каталога је Митар Тодоровић, историчар – архивиста у Архиву СЦГ. Изложбу је отворио министар културе у Влади Републике Србије Драган Којадиновић, уз присуство многобројних званица међу којима су били кнегиња Јелисавета Карађорђевић, члан Крунског савета Драгомир Ацовић, директор Задужбине краља Петра Првог Карађорђевића Миладин Гавриловић, представници регионалних архива и други.

Изложбу је чинило 357 докумената (фотографије, укази, закони, забелешке, споразуми, прес клипинг и др.) груписаних у осам тематских целина:

I. 

Уједињење Срба, Хрвата и Словенаца. У овој целини први пут је била изложена оригинална Одлука Велике народне скупштине српског народа у Црној Гори, донета на седници 13/26. новембра 1918. у Подгорици, да се Црна Гора уједини са Србијом.

II. 

Краљевски двор династије Карађорђевића: абдикација краља Петра Карађорђевића, Кастел код Атине, 11. март 1919; веридба и женидба краља Александра Првог; свадбена поворка краља Александра и румунске принцезе Марије Хоенцолерн, 8. јун 1922 (фотографије које су први пут изложене); престолонаследник Петар после крштења, Београд, 21. октобар 1923; краљеви дворови (први пут је изложен авио-снимак Старог двора на Дедињу) и други документи и фотографије.

III. 

Од парламентаризма до личне владавине: У оквиру ове целине, први пут су изложена оригинална документа: оставка Николе Пашића на место мандатара, 3/16. децембар 1918; порука заступника републиканске већине банске Хрватске регенту Александру, 11. фебруар 1921; Устав Краљевине СХС – Видовдански устав, 1921. године.

IV. 

Верска политика краља Александра – однос са Православном, Католичком црквом и Исламском верском заједницом.

V. 

Краљ и народ: посете краља Александра појединим местима у Краљевини Југославији.

VI. 

Задужбине краља Александра: Студентски дом краља Александра Првог; Дом краља Александра Првог за ученике средњих школа; Споменик незнаном јунаку на Авали и др.

VII. 

Балкан балканским народима: документа о Конференцији мира у Паризу, Малој Антанти, Балканском споразуму, односима са Албанијом, Грчком, Бугарском, Турском, Немачком, Италијом и Француском.

VIII. 

Марсејски атентат: оригиналан тестамент краља Александра о одређивању намесника и старатеља његовој малолетној деци, написан на Бледу 5. јануара 1934; извештај пуковника Јована Павловића, управника Двора, о марсејском атентату; фотографије атентата и сахране краља Александра; оптужница против атентатора, сведочења и извештај Станислава Винавера о процесу у Екс ан Провансу, 19. фебруар 1936.

 

ФОТОГРАФИЈЕ СА ОТВАРАЊА ИЗЛОЖБЕ У БЕОГРАДУ

Data/Images/aibg1v_s.jpg

Data/Images/aibg2v_s.jpg

Data/Images/aibg3v_s.jpg

Гостовања изложбе
ЗРЕЊАНИН, 8. мај 2014.
Изложба ''Александар Први краљ Југославије 1918-1934.'' отворена је 8. маја 2014. године у Изложбеном салону Историјског архива у Зрењанину. Отварању изложбе присуствовао је знатан број посетилаца: представници локалне самоуправе, ученици и професори Зрењанинске гимназије, представници установа културе у Зрењанину као и грађани, стални посетиоци изложби које се организују у Историјском архиву Зрењанина.
На отварању изложбе говорили су Лилијана Ратковић Трифуновић, помоћник директора Архива Југославије и Митар Тодоровић, аутор изложбе,  начелник у Архиву Југославије. Изложбу је званично отворио Душан Шијан, начелник Средњобанатског управног округа.
Отварање изложбе употпунили су ученице ОШ ''Доситеј Обрадовић'' из Зрењанина и професор Ивица Петров извођењем химне ''Боже правде'' и ''Востани Сербије''.
Изложба ће бити отворена и током манифестације ''Ноћ музеја'', 17. маја 2014. године.

Data/Images/aizr_01m.jpg


Data/Images/aizr_2m.jpg

Data/Images/aizr_3m.jpg

Data/Images/aizr_4m.jpg

ЛАЗАРЕВАЦ, 6. децембар 2012

У библиотеци "Димитрије Туцовић" у Лазаревцу, у склопу обележавања 98 година од Колубарске битке и манифестације "Дани Колубарске битке", отворена је изложба Архива Југославије, аутора Митра Тодоровића "Александар Први - краљ Југославије 1918-1934.". Отварање ове изложбе привукао је велики број грађана који су са изузетним интересовањем пратили излагање аутора. Поред аутора публици се обратио и директор лазаревачке библиотеке Ратко Вукелић, који је изразио задовољство што је изложба, како је и сам рекао, након више од годину дана коначно дошла у Лазаревац. Отварању изложбе присуствовали су и заменик председника ГО Лазаревац Бојан Стевић, председник Скупштине Драган Милинковић и члан Већа ГО Лазаревац Александар Карић.

Прилог о отварању изложбе емитован је на локалној телевизији.

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ, 1.новембар 2011.
Изложба архивских докумената Александар Први – краљ Југославије  1918-1934, отворена је у галерији Музеја рудничко таковског краја у Горњем Милановцу 1. новембра 2011. године а  у организацији Музеја рудничко таковског краја у Горњем Милановцу и Архива Југославије.
ВРАЊЕ, 31.март 2010.
Изложба Александар Први – краљ Југославије 1918-1934, у организацији Историјског архива "31 јануар" Врање и Архива Југославије, отворена је 31. марта 2010. године у Галерији Народног музеја Врање.
Посетиоце је поздравила Сузана Петровић, директор Архива, о поставци је говорио Митар Тодоровић, аутор, а изложбу је отворио Миладин Милошевић, в.д. директора Архива Југославије. Поводом изложбе из штампе је изашло треће издање каталога Александар Први – краљ Југославије 1918-1934, а издавачи су: Архив Југославије и Историјски архив "31 јануар" Врање.
Поред званица, локалних медија, отварању су присуствовали и ученици основних школа из Врања.
Пре отварања о изложби Александар Први – краљ Југославије 1918-1934  говорили су аутор и директорка на јутарњем програму ТВ Врање и дали изјаве за остале локалне медије.


Data/Images/aivr1m.jpg

Data/Images/aivr2m.jpg

Data/Images/aivr3m.jpg

ПРОКУПЉЕ 30. јануар - 29. фебруар 2008.

У организацији Историјског архива Топлица, Народног музеја у Прокупљу и Архива СЦГ, 30. јануара 2008. године отворена је изложба Александар Први - краљ Југославије 1918-1934. у галерији Народног музеја. У присуству бројних званица, између осталих и Миломира Кораћа, помоћника министра културе у влади Републике Србије, изложбу је отворио в.д. директора Архива СЦГ Миладин Милошевић.

Data/Images/aipr1v_s_no1.jpg

Data/Images/aipr2v_s_no1.jpg

 

ЧАЧАК 24. април - 1. септембар 2007.

Изложба Архива Србије и Црне Горе Александар Први - краљ Југославије 1918-1934, аутора Митра Тодоровића, историчара, после Београда, отворена је и у Међуопштинском историјском архиву у Чачку, 24. априла 2007. године О изложби је говорила директорка Зорица Матијевић и в.д. директор Архива СЦГ Миладин Милошевић, који је и отворио изложбу. Локални медији пропратили су отварање изложбе, коме су присуствовале бројне званице, јавни и културни радници Чачка и околине.

Data/Images/aica1v_s.jpg

Data/Images/aica2v_s.jpg

Data/Images/aica3v_s.jpg

© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS