БАЊАЛУКА, ЦЕНТАР ВРБАСКЕ БАНОВИНЕ 1929-1941
У оквиру дугогодишње сарадње са Архивом Републике Српске у Архиву Југославије је, 4. септембра 2019. године, отворена изложба докумената Бањалука центар Врбаске бановине, представљен је каталог уз изложбу, чији су аутори Верица М. Стошић, Небојша Радмановић и мр Владан Вуклиш и поменута је и монографија истих аутора, објављена на ту тему.
Изложбу су организовали Архив Југославије и Архив Републике Српске, а поводом манифестације "Дани Српске у Србији".
Присутне је на отварању изложбе поздравио директор Архива Југославије др Милан Терзић, рекавши да изложба показује наставак плодне сарадње између два архива. О изложби је говорио мр Бојан Стојнић, директор Архива Републике Српске, истакавши да је у периоду бановине 1929-1941, од скромног окружног места Бањалука израсла у друштвено-политички и културно-просветни центар, да је изложба приређена на основу богате изворне грађе из Архива Републике Српске, која је разврстана и сређена по свим областима и делатностима Бановине, те да посебну врсту историјских извора и значај у изради ове изложбе представљају фотографије.
О истоименој монографији, која свестрано расветљава све нејасноће око Бањалуке тога времена, чији развој почиње 1929. године, а већ 1937. у њој је видљив "градитељски, културолошки и просветни искорак", јер ради неколико главних зграда, почев од Хипотекарне банке, Управне зграде, зграда Етнографског музеја и Народног позоришта, које махом исту функцију имају и данас, говорио је један од њених аутора Небојша Радмановић, заменик предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине.
Обраћајући се публици на отварању изложбе посвећене периоду од пре 90 година, између два светска рата, 1929-1941. године, а који се сматра једним од златних периода Бањалуке, Милорад Додик, српски члан Председништва Босне и Херцеговине рекао је да се кроз ову изложбу могу направити паралеле, каква је Бањалука била у периоду бановине и данас. Навео је да је Бањалука данас савремени средњоевропски град у којем се развијају институције Републике Српске и да су период Бањалуке из времена бановине и данашњи период слични, јер представљају два највећа узлета у њеном развоју, подсећајући да Бањалука данас има 200.000 становника, да је административни, финансијски, политички, културни, спортски, привредни центар и главни град Републике Српске. Додавши да је због тога важна ова изложба, захвалио се једном од њених аутора Небојши Радмановићу, што је на чудесан начин спојио два времена, бановину и садашњи тренутак. Захваливши се на крају свима који су на неки начин допринели организовању изложбе и рекавши да сматра да би манифестација у оквиру које се изложба одвија идуће године требало да се зове "Дани Српске и Србије",  "јер су Срби с ове и с оне стране Дрине део једног народа и једне културе",  Додик је отворио изложбу.
Заинтересовани ће изложбу моћи да погледају сваког радног дана, у периоду од 9 до 16 часова, до 21. септембра 2019. године.

ФОТОГРАФИЈЕ СА ОТВАРАЊА ИЗЛОЖБЕ У БЕОГРАДУ

Data/Images/izl_bl_2019_1m.jpg

Data/Images/izl_bl_2019_2m.jpg

Data/Images/izl_bl_2019_3m.jpg

Data/Images/izl_bl_2019_4m.jpg

Data/Images/izl_bl_2019_5m.jpg

Data/Images/izl_bl_2019_6m.jpg

Data/Images/izl_bl_2019_7m.jpg

Data/Images/izl_bl_2019_8m.jpg

Data/Images/izl_bl_2019_9m.jpg

© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS