Зборник докумената Југославија – Мароко 1957–1990.

Data/Images/dokumenta_yu_ma_57_90_s.jpg

Издавач: Архив Југославије
Главни и одговорни уредник: др Милан Терзић
Приређивачи: Јелена Ђуришић и Драган Теодосић
Предговор: др Драган Богетић
Штампа: Планета принт Београд
Тираж: 300 примерака
Београд, 2022.

Преузмите:
- увод Преузмите овај документ у pdf формату, (496.00 kB),
- садржај  Преузмите овај документ у pdf формату, (202.00 kB)

Зборник докумената Југославија – Мароко 1957–1990. представља наставак едиције Архива Југославије "Документа о спољној политици Југославије". Укупно је представљено 256 докумената и започиње Забелешком о разговорима амбасадора Алеша Беблера са мароканским султаном Мохамедом V и министром иностраних послова Ахмедом Балафрежом приликом амбасадорове посете Мароку маја 1957, а завршава се забелешком о разговору Слободана Глигоријевића, председника Скупштине СФРЈ са Рашидом Лахлуом, амбасадором Краљевине Мароко 3. октобра 1989. године.
Документа која се објављују у овој књизи налазе се у архивским фондовима Архива Југославије: Кабинет председника републике (АЈ- 837), Председништво СФРЈ (АЈ-803), Савезно извршно веће СФРЈ (АЈ-130), Централни комитет Савеза комуниста Југославије (АЈ-507) и Савезна комисија за културне везе са иностранством (АЈ-559), као и у Дипломатском архиву Министарства спољних послова Републике Србије (Политичка архива) што је назначено на крају сваког документа и сведоче о билатералним односима две земље (политичким, привредним, трговинским, културно-просветним, научним, саобраћајним, војним и информативним), као и међународним и мултилатералним у условима Хладног рата. Документа се објављују први пут у њиховом интегралном тексту, на латиничном писму како су написани у оригиналу (изузев једног документа који је изворно у ћирилици). Структуру књиге чине: уводна реч, предговор – уводна студија о југословенско-мароканским односима, документа од бр. 1-256, регистар личних имена и списак скраћеница.
Зборник су приредили Јелена Ђуришић и Драган Теодосић, а уводну студију је написао др Драган Богетић, дописни члан САНУ.

© Архив Југославије 2008 | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS